Социологът Добромир Живков: Ние сме във война на политически кланове и то в най-мрачната ѝ фаза

share

„Стори ми се, че Димитър Главчев ще търси различно решение за МВР. Политическите сили зад Калин Стоянов сякаш разбраха, че трябва да се продължи напред и да се проведат избори“. Това заяви в ефира на БТВ социологът Добромир Живков, управител на агенция „Маркет ЛИНКС“.

„Очевидно Калин Стоянов е важен за Пеевски. Дори Бойко Борисов направи крачка назад. Няма други политически лидери, освен Пеевски, които да застават зад кандидатурата на Стоянов“, добави той.

„Взаимните обвинения в ДПС са по разследвания, които са правени. Неведнъж са чувани апели към прокуратурата да започне разследвания, но това узрява твърде късно. ДПС-Доган не намираше проблем за КТБ. Първоначално нямаше проблем за Доган с ББР. Ние сме във война на политически кланове и то в най-мрачната ѝ фаза. Цялата държава е заложник на този процес“, посочи социологът.

Според журналист очите на Калин Стоянов са малко по-честни от тези на Радев

„Видяхме желанието на Делян Пеевски за бърз възход и приватизиране на ДПС. Видяха се негативни реакции на общности в Източните Родопи, от изселниците в Турция. Издигането на Джевдет Чакъров не успя да минимизира реакциите. Това амбицира Пеевски по-сериозно да засили действията за овладяване на партията, защото има нужда от политическа легитимация, имайки предвид санкциите, на които е обект“, допълни той.

„Донякъде картината след изборите ще се повтори. Не можем да сме сигурни, че същите политически сили ще са представени в парламента. Тези около 4-процентовата бариера са уязвими. Не знаем как ще се развие сценарият с ДПС – кой ще получи регистрацията, как ще се регистрират листите, ще има ли съдебна битка. Ясно е, че ДПС около Доган има номинална подкрепа сред българските турци. Тя няма да намалее. Въпросът е как Делян Пеевски ще се позиционира в политическото пространство – дали с различна версия на ДПС, или различен проект. Това е голямата въпросителна“, подчерта Добромир Живков.

Водещи новини

Още новини