Конституционалистът Орлин Колев: Как така сега Калин Стоянов е неудобен, политиците знаят нещо, което не ни казват

Bulfoto
share

"Не може да се възпрепятства провеждането на предсрочните парламентарни избори. Това е аксиома в правото – затова не може да се обвързва свикването на избори и определянето на дата с назначаване на ново правителство".

Това заяви специалистът и преподавател по конституционно право д-р Орлин Колев в ефира на БНТ, коментирайки прочита на конституционните промени – защото има и такъв, че ако няма одобрено ново служебно правителство, не може да се насрочат нови избори.

"Няма проблем Димитър Главчев да оглави ново служебно правителство. Може да се върне и като председател на Сметната палата – и двете хипотези са конституционно съобразни, заяви още той.

Асен Василев: Председателят на НС може да бъде служебен премиер като последен избор

Д-р Колев обясни също, че може хем да се назначи дата и след това да се прави служебно правителство, хем да се направи първо правителство и чак след това да бъде насрочена дата.

"Как така сега Калин Стоянов е неудобен, а никой не е оспорвал резултатите от предишните парламентарни избори, когато Стоянов беше МВР министър. Може би политиците знаят нещо, което не ни казват - да бъдат така добри да ни осведомят, апелира Колев.

 

Водещи новини

Още новини