Наруши ли Румен Радев Конституцията?

share

Не е нарушена Конституцията, Радев не може да заверява с подписа си всякакво решение на всеки да формира кабинет. Нарушение може да се получи, ако изборите бъдат отложени безкрайно дълго във времето. Дори при този служебен кабинет може да се проведат предсрочни избори. Това заяви за "Твоят ден" по Нова нюз конституционалистът проф. Пламен Киров.

В понеделник президентът отхвърли кабинета на Горица Кожарева, заради нейния убеден избор вътрешният министър да е Калин Стоянов. 

Има ли право по Конституция президентът да отхвърли един служебен кабинет?

По думите му вот може да има както през декември и януари, така и в края на мандата на Радев. "Ако всички по "домовата книга" откажат да бъдат министър-председатели, как ще се състави служебен кабинет? Ако всички съгласили се, предложат състави, неприемливи за президента, и той откаже, тогава ще остане старото служебно правителство колкото е нужно. Лошото е, че разбрахме, че министърът на вътрешните работи организира и провежда изборите. В такъв случай не е лошо да заличат ЦИК като орган, а президентът да освободи членовете ѝ. Президентът има право да изрази възражение към предложен състав на МС, то е легитимно", коментира той. 

Според него Главчев вече е формирал кабинет, ако се яви като кандидат за нов премиер, може да представи нов списък с министри и тогава евентуално да подмени част от състава на МС. "Не се намираме в конституционна криза, но сме в класическа, перманентно състояние на държавата. Не сме изненадани от постъпката на президента, той не е длъжен да се съобрази с предложението на кандидат-премиера. Радев поема отговорността. С предвидения начин за формиране на служебно правителство със сътвореното от Христо Иванов и кръга около него, може да се окаже, че такова не може да се състави. Трябва да се помисли дали искаме да изберем човек, който да бъде омбудсман или подходящ кадър за служебен премиер, който после да се чуди как да е омбудсман", заяви проф. Киров.

Водещи новини

Още новини