Д-р Орлин Колев: Президентът узурпира властта

share

Правителство с премиер Горица Кожарева няма да има. Заради това, че в предложения от нея състав сегашният вътрешен министър Калин Стоянов остава, президентът отказа да подпише указа. Решението на Румен Радев да не подпише указа експерти тълкуват като опит за реванш след последните промени с основния закон, предаде Bulgaria ON AIR.

"Президентът някак узурпира властта и постави обществените процеси, държавните дела в зависимост от своята воля. Подборът и структурата на служебния кабинет е предоставена единствено на служебния министър-председател по смисъла на Конституцията, с който президентът би следвало да се съобрази. Президентът наруши Конституцията", категоричен е преподавателят по Конституционно право д-р Орлин Колев.

"Кризата не е конституционна, кризата е политическа и това се дължи на неспособността на Народното събрание да попълни списъка, който беше предвиден в конституционния текст, измежду които президентът да избира за служебен министър-председател", каза конституционалистът доц. Наталия Киселова.

Радев изненада всички: Отказа да подпише указа за служебния кабинет на Горица Кожарева заради Калин Стоянов

"Това е прецедент. Досега не сме имали такъв текст на Конституцията. За първи път се случва това", подчерта д-р Колев.

Топката сега е в полето на Народното събрание, категорични са експертите.

"Президентът не иска да провежда разговори с тези, които са потенциални кандидати и иска ново попълване на списъчния състав", посочи доц. Киселова.

"Той има доста съветници от сферата на конституционното право, т.е. добре си е опекъл работата. Това вътрешно ведомство, което би било физическия гарант за провеждане на честни избори би трябвало да бъде по всяко време на годината деполитизирано, без значение дали има редовен или служебен кабинет. Това не се случва и тези два месеца или повече до следващите избори всъщност биха били решаващи за това кой ще държи МВР и как ще се преведат изборите", коментира политологът Милен Желев.

Водещи новини

Още новини