Димитър Ганев: Въпросът е дали може да се състави мнозинство в НС с анти-Пеевски привкус

Нова телевизия
share

Политическата криза се задълбочава. Президентът отказа да назначи новия служебен кабинет, предложен от Горица Кожарева заради присъствието на Калин Стоянов в него. Пред Нова телевизия политологът от "Тренд" Димитър Ганев заяви, че Румен Радев е посочил какво следва – разширяването на т. нар. домова книга.

Това обаче не е толкова лесно и е особено предизвикателство, защото въпросът тук е дали може да се състави мнозинство в Народното събрание с, така да го кажа, анти-Пеевски привкус, заяви Ганев.

Според него на една маса в този случай би трябвало да седнат "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Възраждане", които са обособили своята позиция относно Делян Пеевски, и да търсят подкрепата на други – "Има такъв народ", както и ДПС от лагера на Ахмед Доган. Но това няма стигне и ще трябва да се търсят още формации, допълни политологът.

Радев изненада всички: Отказа да подпише указа за служебния кабинет на Горица Кожарева заради Калин Стоянов

Процедурата по избиране на омбудсман трае повече от месец. Вариантът, който Кирил Петков даде, е Народното събрание да има инициатива да предлага зам.-председателя на Сметната палата, обясни Ганев и добави, че според него решението ще бъде бавно.

По думите му процесът за излизане от политическата криза не може да продължава дълго. Ако погледнете календара, след като се издаде указ за нови избори, следват два месеца, това е по Конституция. Тоест това не може да се бави повече от първата половина на октомври, иначе рискуваме да се влезе в избори през декември, който не е добър вариант, отбеляза политическият анализатор. 

Водещи новини

Още новини