Министър Стоянов: Депутат от ПП-ДБ звъни и притиска служители в ГДБОП

БНТ
share

Вчера обещах да ви запозная с повече подробност за един от многото казуси в МВР. Този път става въпрос за безпрецедентна и арогантна политическа намеса на конкретен народен представител в дейността на основната оперативно-издирвателна структура в министерството – ГД „Борба с организираната престъпност“. Не съм и предполагал, но явно все още има хора, които не знаят, че докато аз съм министър на вътрешните работи, няма да позволя никаква политическа намеса в работата на моите колеги, както и да се оказва натиск под каквато и да била форма. Това заяви на брифинг пред медии вътрешният министър Калин Стоянов във връзка със спирането от ГДБОП на сатиричен сайт за политика.

За случилото се сигнализира преди дни народният представител от „Продължаваме промяната“-“Демократична България“ Божидар Божанов, бивш министър на електронното управление, както и колегата му Ивайло Мирчев. Към настоящия момент сайтът novonachalo.com отново е активен.

„От първия ми ден на този пост до последната минута ще отстоявам достойнството на министерството и на всеки служител. Докато съм вътрешен министър, приоритет на институцията ще е професионализмът, а не политиката. Конкретно, на 14 август 2024 г. около 18:00 ч. народният представител от ПП-ДБ Божидар Божанов си е позволил да се обади на директора на Дирекция „Киберпрестъпност“ в ГДБОП и да се интересува от материали, които се работят в службата – от кого са подадени, какво съдържат, и е държал сметка защо колегите са си свършили работата“, коментира той.

Доц. Стойчев: Няма значение кой е вътрешен министър, ако ще решаваме системни проблеми

„Ето така работят тези хора – звънят, притискат служители, търсят информация. На мой гръб се упражняват в продължение на година, но няма да позволя да има политическа намеса в МВР от което и да е политическо лице. Аз не звъня на политиците и не им казвам как да си правят политиката, така че няма да позволя който и да било, дори Божидар Божанов, да се намесва в работата на структурите на МВР и да упражнява натиск на служителите в ГДБОП. Ако той си представя, че може да вдига телефона и да се разпорежда като у тях си, то е сгрешил. Съгласно Конституцията, депутат има право да зададе въпрос чрез председателя на НС, на който въпрос да получи устен или писмен отговор. Няма право да звъни на служителите, да разпитва и да държи сметка защо са си свършили работата“, каза вътрешният министър.

Според него трябва да се прави разлика между свобода на словото и сайтове за фалшива информация: „За свобода на словото може да претендира този, който застава с името си, а не се крие зад манипулативни сайтове. Ако Божанов е за сриване на журналистическата професия и фалшивите новини, само за да се домогне до изборен резултат, да си решава проблема сам. Това не е проблем на МВР.“

„Тези хора – Николай Денков, Кирил Петков, Божидар Божанов и компания – не искат аз да остана на поста вътрешен министър, защото аз съм гарант за това да не допускам вмешателство в структурите на ведомствата. Не го направих, когато бях в техния кабинет, няма да го направя и сега“, категоричен е Стоянов.

Водещи новини

Още новини