Владимир Малинов: До дни пускаме процедурата по ПВУ от 1,2 млрд. лв. за батериите за ток

Novini.bg
share

Предвижда се на 16-ти август да бъде обявена мярката за кандидатстване по процедурата "Национална инфраструктура за съхранение на електроенергия от възобновяеми източници" (Rеstore) от Плана за възстановяване със срок за подаване на предложенията от 90 дни, тоест до 16-ти ноември. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Владимир Малинов, който бе изслушан по време на енергийната комисия в парламента по отношение на програмата Restore.    

Целта е да се изгради мрежа от батерийни стопанства, които да осигурят възможност възобновяемите източници да складират електроенергия в периодите на свръхпроизводство на ток и така да се помага за балансиране на електроенергийната система.

Малинов припомни, че на 25-ти юни Министерството на енергетиката публикувало за обществено обсъждане условията за кандидатстване и за изпълнение на инвестиции по процедурата. "През януари трябва да бъдат сключени договорите за тази помощ. Това е крайният срок, в който трябва да се справим и не можем да си позволим закъснение", уточни Малинов. 

Общият размер на безвъзмездното финансиране по проекта  е 1 179 365 490 лева, а крайната цел е да се складират 3 000 мегаватчаса.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев изрази своето притеснение от това, че по процедурата не се допускат инвестиции към разпределителната мрежа, а само към мрежи с високо напрежение и трябва да бъдат изградени подстанции. "Смятам, че кандидатите  няма да успеят в сроковете, които са поставени, с което страната ни рискува да загуби средства по плана", обърна се Добрев към министъра. 

"Честа практика е когато имаме съмнения, че няма да бъдат усвоени средствата до край е да бъдат наддоговорени с 25%. Ако вашият бюджет е 590 млн. евро, е възможно вие да го наддоговорите, за да сме сигурни, че ще усвоим максимална част от тези пари", предложи Добрев.

Малинов обаче каза, че вместо наддоговоранято, може бъде договорен ресурсът, който има, но в първата една трета от периода да бъде изискано кои от тези проекти имат разрешение за строеж и в случай на липсата на такива, да бъдат вкарани други проекти от резервния списък, които имат такова разрешение.

Министърът бе изслушан и по отношение на вчерашната акция на европрокуратурата в "Булгартрансгаз". Първоначално се появи версия, че проверката е заради договора с турската газова компания "Боташ". ЕК обяви, че ще провери дали със сделката с България са нарушени правата на ЕС за конкуренцията.

След проверката на Европрокуратурата в "Булгартрансгаз": Министър Малинов спира договора за разширението на "Чирен"

По-късно през деня обаче се появи втора версия - че европрокуратурата проверява проект, финансиран с европари. Пред БНР Мартин Владимиров - старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, заяви, че става въпрос за мащабни проекти за изграждане на газопреносна мрежа или разширението на Чирен, по-скоро е за Чирен.

"Проверката касае проектът за разширение на "Чирен" и по-скоро фокусът е в част от проекта, а именно изграждането на сондажния фонд", каза Малинов пред депутатите. 

"Проверката е продължила повече от 10 часа и в рамките на нея от служителите, и от ръководството на "Булгартрансгаз" е оказано пълно съдействие. Представени са писмени документи в значителен обем, както и протокол, който е над 76 стр. с представени всички изискващи документи в оригинал и копие", добави министърът. 

По-рано днес стана ясно, че  Малинов е разпоредил временно спиране на поръчката за разширение на "Чирен" до приключване на проверката на Европейската прокуратура.

От своя страна Радослав Рибарски от ПП-ДБ каза, че са притеснени от спирането на този проект, тъй като и изключително важен за енергийната сигурност на страната, но Малинов затвърди, че нищо не може да се направи, докато тече проверката. 

Рибарски, ПП-ДБ: Министър Малинов да обясни какво се случва с газохранилището в Чирен

Малинов обърна внимание и на друго във връзка със сигнала.  “Ако сте достатъчно добре запознати с него, към него има приложение, което е доклад от вътрешния одитор на "Булгартрансгаз”. Доклад на вътрешния одитор, който аз лично съм възложил за одитен ангажимент в предишното ми качество като изпълнителен директор на "Булгартрансгаз". Възниква въпросът по какъв начин този доклад излиза извън рамките на дружеството“, каза министърът.

Водещи новини

Още новини