На първо четене: депутатите дадоха възможност за ускорена ликвидация на юридически лица

Булфото, архив
share

Депутатите приеха на първо четене два законопроекта за изменение и допълнение на Търговския закон, внесени от Министерския съвет.

С първия законопроект, приет със 135 гласа „за“, един „против“ и четири „въздържал се“, се дава правна възможност за постигане на ускорена ликвидация на юридически лица, които през последните 12 месеца нямат дейност, наети служители или регистрация по Закона за данък върху добавената стойност. От улеснената ликвидация ще могат да се възползват дружества, които нямат задължения към държавата и общините, както и данъчни задължения и задължения за осигурителни вноски.

С втория законопроект за изменение на Търговския закон се предлага обща уредба на правилата за презгранично преобразуване чрез вливане, сливане, разделяне и отделяне, когато поне едно от участващите в преобразуването дружества е създадено в съответствие със законодателството на друга държава членка на Европейския съюз (ЕС) или държава страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство и има седалище, адрес на управление или основно място на дейност в рамките на ЕС. Този законопроект беше подкрепен от 148 народни представители, а петима се въздържаха. 

Обиждайки се на латентни хомосексуалисти, депутатите отхвърлиха идеята "един учебник за всички деца по всеки предмет"

В рамките на дебата Петър Петров от „Възраждане“ коментира, че законопроектът, позволяващ ускорена ликвидация, ще улесни работата на адвокатите и следва да бъде подкрепен. Той обаче посочи, че следва между първо и второ гласуване да бъдат обсъдени някои моменти като например поставянето с внесения текст на едно неравнопоставено положение между частните и държавните кредитори. С този законопроект се урежда една ситуация, когато нямаш задължения към държавата, но какво правим, ако тази фирма има задължения към друга фирма, посочи той. По думите му правата на кредитора всъщност не са защитени. Петров посочи, че процедурата трябва да бъде направена работеща и да гарантира правата на всички. 

Надежда Йорданова от „Продължаваме промяната - Демократична България“ каза, че ще предложат промяна на чл. 274а, за да стане абсолютно ясно, че публичните общински и държавни вземания трябва да бъдат пречка за откриване на бързото производство по ликвидация, но частните вземания на държавата и общините трябва да бъдат третирани наравно с всички останали кредитори. 

През септември ще имаме още няколко работни седмици, нека да направим необходимото и да приключим работата по двата законопроекта и в края на 50-ото Народното събрание да станат действащо право, призова Йорданова народните представители.

Водещи новини

Още новини