Премиерът Главчев с равносметка: Четири месеца работихме на високи обороти и постигнахме основните си задачи

Булфото
share

Все повече нараства възможността това да ни е последното редовно заседание. Продължаваме с отчетите. Четири месеца работихме на доста високи обороти, постигнахме основните си задачи: организиране на честни и прозрачни избори; гасяхме всякакви пожари – в прек и преносен смисъл; зпазихме хладнокръвие, въпреки политически провокации и инсинуации; запазихме и основните приоритети, които трябва да бъдат пред България. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев на днешното редовно заседание на Министерски съвет.

„Внесохме 20 законопроекта, сред тях бих откроил Закона за въвеждането на еврото. Надявам се до края на годината да изпълним и последния критерий и членството ни в еврозоната да стане факт следващата година. Законът за движение по пътищата внесохме в НС, който пък цели намаляване, за съжаление за пореден път, но дано да е успешно, на пътния травматизъм. За спешния телефон 112 внесохме законопроект, който разширява възможностите за комуникация на хората с увреждания. По странен начин ни се наложи и друг приоритет – Националната детска болница, но можем да отчетем, че първият етап – разчистването на терена, вече е приключил, и то месеци преди първоначалните разчети”, подчерта той.

Главчев спомена и Олимпиадата в Париж: „Там не са наши успехите, но няма как да не подравя олимпийците, техните треньори и федерации. Трябва да сме признателни на българските спортисти, те успяха да направят най-успешната олимпиада от 20 години насам. Има принос и българското правителство, тъй като ММС намери спонсори именно за вдигането на тежести, тъй като можеше изобщо да не се участва в Олимпиадата. Намериха се спонсори, които да платят дължимите такси на Международната федерация по вдигане на тежести и да осигурят олимпийската подготовка. Отделно, на всички до осмо място ще бъдат изплатени премии.”

Главчев направи отчет на свършеното от кабинета и отсече: Не сме се занимавали с ала-бала, не сме и седели в чужди скутове

„Оставил съм ви и една книжка с една от любимите ми песни на „Щурците” – „Хамлет”. Именно за Олимпиадата в Париж – да не се разколебават тези, които не са постигнали това, което са желали.  Хамлетовият въпрос е по-скоро „да бъдеш” в случая. Да пожелаем успехи и на параолимпийците. На всички вас пожелавам също успех, в каквото и качество да сте. Надявам се да останете всички на постовете, защото това ще покаже нашата работа. Аз бих оставил всички да работят, но който и да остане, аз съм сигурен, че ще продължи да си върши работата”, каза още Главчев.

Водещи новини

Още новини