Росен Йорданов за Калин Стоянов: И ако остане, и ако бъде махнат, ще стане скандал

Нова тв
share

Сериозно се забавлявам с поредния Гешев, Борисов или Пеевски, какъвто е Калин Стоянов в момента. Винаги трябва да има чудовище, с което да се борим. Стоянов не е външен човек за системата, затова работещите в МВР го чувстват като свой човек. Той е първият, който не маха служители, не прави сериозни кадрови промени и застава като политически щит, което е причината да получи тази подкрепа. Това заяви криминалният психолог Росен Йорданов в ефира на Нова телевизия.

Според медийния експерт доц. Георги Лозанов няма съмнение, че това е типичен ведомствен протест, който трябва да защити началника, защото той може да продължи да бъде на тази позиция: „Този министър се оказа най-яркият политически маркер в служебното правителство, защото се оказа разделението между Делян Пеевски и ПП-ДБ. Доколко това е обективно, доколко изразява нещо извън него.”

„Вдигнаха се заплатите в сектора и това даде своето отражение. Не защитавам Стоянов, но причините, поради които му се искаше оставката, бяха изсмукани от пръстите. Сигурно Горица Грънчарова-Кожарева е в много неудобна ситуация. И ако остане, и ако бъде махнат, ще стане скандал”, смята Йорданов.

Според него не бива МВР да се обвързва с печеленето на избори: „Влиянието на Пеевски е силно преувеличено – в момента, в който той стъпи на сцената, това влияние е различно и много по-слабо от преди.”

„Явно Стоянов е зависим от някой политик, щом остана на поста си въпреки че е ябълката на раздора. Има една доста неразбираема упоритост. Още повече – ПП-ДБ застават срещу него, а той бе част от тяхно правителство”, коментира Лозанов.

„Законът за т.нар. "ЛГБТ пропаганда" в училищата демонстрира едно русофилско мнозинство – показва симптом за нещо, което може да се случи в следващия парламент”, подчерта още той.

Съветът на Европа призова Радев да наложи вето на закона за "пропагандата в училищата"

По думите на Йорданов Кожарева е един тесен специалист, който си върши работата: „Този човек бе поставен в неудобна ситуация, в която трябва хем да поеме държавническо поведение, хем да кадрува и да набира персонал – така бяха и Главчев, и Тодоров.”

„В случая с Кожарева въпросът е защо изборът не е Димитър Главчев. Очевидно някой дава сигнали и тези фигури се движат. В политиката персоните са страшно важни. Три личности събориха комунизма навремето, така че историята се води от личности”, смята още доц. Лозанов.

Водещи новини

Още новини