Ген. Атанасов: Борисов си избра Калин Стоянов, каза ни: „Не искам пак да ме арестувате“

Кадър: БТВ
share

Тандемът Димитър Главчев – Калин Стоянов трябва да си ходи. Провалиха се в организирането на последните избори. Българските граждани се убедиха, че нямаше никаква съпротива срещу купувачите на гласове, които си работиха в една комфортна обстановка. Искаме да се търси вътрешен министър, който е политически неутрален. Това заяви в сутрешния блок на bTV народният представител от ПП-ДБ ген. Атанас Атанасов.

Според Атанасов който и да бъде посочен от президента за служебен премиер, при всички случаи ще бъде по-добър вариант от Димитър Главчев.

Рая Назарян беше наясно, че с избирането ѝ за председател на парламента се превръща в потенциален кандидат и за служебен премиер след промените в Конституцията. Ако още тогава не е искала да бъде служебен премиер, не е трябвало да приема да става председател на Народното събрание, обясни депутатът от ПП-ДБ и призна, че е имало среща за свалянето на Назарян от председателското място, но в крайна сметка не е било постигнато единомислие по този въпрос.

Атанасов каза още, че всички кандидати за служебен премиер от т.нар. „домова книга“ са хора, кадрувани от Борисов и Пеевски, и добави, че името на следващия служебен министър-председател е от значение. Въпреки това изявление обаче той защити промените в Конституцията, пояснявайки, че те са били „наложителни“ и в никакъв случай не са „лоши“.

ПП-ДБ: Калин Стоянов и екипът му не могат да да осигурят честни избори

По време на интервюто ген. Атанасов отново се върна на темата за вътрешния министър Калин Стоянов, разкривайки, че той е бил посочен от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов.

Тогава Борисов ни заяви, че ние можем да си изберем всички министри от кабинета, но този на МВР ще бъде посочен от него, защото не иска пак да го арестуваме. Така че Калин Стоянов е назначение на Борисов и това трябва да се знае. Преди това ние не го познавахме и не знаехме що за човек е, разказа Атанас Атанасов за събитията около формирането на „сглобката“.

По отношение на главния прокурор народният представил сподели, че от ПП-ДБ искат на първо време да бъде сменен съставът на Висшия съдебен съвет и новият състав да избере следващият обвинител №1 на страната.

„Сегашният е компрометиран и с изтекъл мандат. Като гледам как работи прокуратурата, няма никаква борба срещу корупцията по високите етажи на властта“, каза Атанасов.

ВСС вече може да възобнови процедурата по избор на нов главен прокурор

За специалните служби той настоя да се въведе задължителен тест за лоялност към Родината за всички служители, защото в момента „българските служби са приспани и изпълняват политически поръчки“.

Хора на възлови позиции се огъват и обсужват някого, това не може да продължава, посочи Атанасов.

На финала на разговора Атанас Атанасов подчера, че „Демократична България“ и „Продължаваме Промяната“ се явяват заедно на изборите и ще се борят да станат първа политическа сила.

Водещи новини

Още новини