Социологът Геновева Петрова: И на следващите избори ще е трудно създаването на правителство

Bulphoto (архив)
share

„Консултациите при президента във вида, в който се случиха днес, може да се определят като формални.“ Това коментира социологът от „Алфа Рисърч“ Геновева Петрова пред БТВ.

Партиите отидоха при държавния глава, за да обсъдят датата на вота и назначаването на служебен премиер и правителство.

Все още остава мистерия кой ще бъде новият служебен премиер и кой точно от домовата книга е потвърдил на президента. През седмицата се появиха публикации, че са склонни и допускат тази идея подуправителят на БНБ Петър Чобанов и зам.-председателят на Сметаната палата Горица Грънчарова.

Искри прехвърчаха между политиците по време на консултациите при президента за новата служебна власт

Нито една партия не изяви претенции, а консултациите са преминали конструктивно отчете президентът.

Напрежение създаде само темата за евентуална смяна на Рая Назарян от поста председател на НС. Румен Радев намекна, че датата на новия вот ще бъде 20 октомври. 

„У партиите се видя изчерпаност, липса на идеи и въобще липса на мотивация да да се работи, което е  странно предвид факта, че на същите тези партии след няколко месеца им предстои отново да се опитват да убеждават хората да ги подкрепят. Не мисля, че ще им бъде лесно да спечелят подкрепа от хората“, каза Петрова.

Според нея отново ще се стигне до сложно сформиране на правителство след изборите и ще се наложи отново да се гледа към коалиционна форма на управление.

Тя добави, че едва ли ще се види „Величие“ в следващия парламент и коментира, че всички към момента парламентарно представени партии губят.

„Защото не очаквам те да спечелят повече в брой гласове. Това не означава, че някой от тях няма да увеличи тежестта си, защото при така задаващата се поредна ниска избирателна активност, партии с по-твърди кръгове от симпатизанти печелят по-високи резултати“, заяви Геновева Петрова.

Водещи новини

Още новини