Какво представлява новата система за ПВО, която купуваме от Германия

Wikipedia
share

Парламентарната комисия по бюджет и финанси за минути одобри покупката на зенитно-ракетни комплекси "IRIS-T SLM" ("Ирис") съвместно с Германия. На първо време България купува един комплекс на цена от 356 милиона лева без ДДС.

Ето какво представлява системата за противовъздушна отбрана "Ирис": Един комплекс включва командна машина, няколко супер модерни радара и до 4 камиона със самите ракетни установки.

При необходимост комплексът може да изстреля едновременно 24 ракети към различни цели, съобщава БТВ.

Бюджетна комисия одобри закупуването на зенитно-ракетни комплекси

С радарите може да се прехващат както вражески самолети, така и дронове и ракети, отдалечени на до 40 километра и летящи на максимум 20 хил. метра височина.

Военни експерти казват, че германската система по технология е идентична на американската "Пейтриът" или на израелската "Железен купол", с която военните в Тел Авив се защитават от ракетите на Иран, Хамас и Хизбула.

Любопитен факт е, че Германия също реши да вложи огромен процент от своя военен бюджет в същите комплекси "Ирис", едва след като системата беше успешно тествана в Украйна за подобряване на противоракетната отбрана на Киев срещу вражеските атаки от Русия.

Решението за купуването на комплекса се очаква да се гласува от депутатите на първо четене на заседанието им утре (8 август).

Проектът ключово, тъй като страната ни в момента защитава своето небе със старите съветски установки C300, купени през 1988 г.

Водещи новини

Още новини