Неутрална Швейцария се присъедини към европейската инициатива за ПВО „Небесен щит“

  • 10 април 2024 14:33

  • 220
  • 2
Неутрална Швейцария се присъедини към европейската инициатива за ПВО „Небесен щит“
© pixabay

Швейцарският Федерален съвет одобри днес участието на страната в европейската инициатива „Небесен щит“, целяща да изгради интегрирана система за противовъздушна и противоракетна отбрана (ПВО и ПРО) на континента, съобщи Ройтерс, цитирани от БТА.

През 2022 г. Германия даде начало на европейската инициатива „Небесен щит“, за да засили ПВО на Европа. Въпросът придоби първостепенна важност след руската инвазия в Украйна.

През юли миналата година Швейцария подписа декларация за намерение да се присъедини към инициативата, която цели да намали разходите за страните чрез координация на придобиването на системи за ПВО и ПРО като например комплексите „Пейтриът“. Тя цели и координиране в обучението, поддържката и логистиката.

Швейцарската безработица се е задържала на равнище от 2,4 на сто през март

„Дори след подписването на декларацията за членство, Швейцария остава свободна да решава докъде и в каква степен планира да участва в „Небесен щит“ и какви системи „земя-въздух“ планира да придобие“, съобщи Федералният съвет в официално заявление.

От началото на руската инвазия в Украйна европейските съседи на неутрална Швейцария засилват натиска си към нея да подкрепи Киев военно, разрешавайки реекспорт на произведеното на нейна територия оборудване.

Последвайте канала на

Калина Христова
220 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 07:46

2
❤️ Г­о­р­­е­щ­и­ ­­­м­о­­­м­­­и­­­ч­­е­т­­­а­ ­­в­­­и­­­ ­о­­ч­­­а­к­­­в­а­­­т ­-­­ X­­­1­­­8­­­.­F­­U­N

2024.04.10 | 14:45

1
Дори и швейцарците ги е страх от руските фашисти!

Добави коментар

Водещи новини