Първа точка на депутатите за днес: Да задължат МЗ да пребори дефицита на кадри в здравеопазването

Freepik
share

Народното събрание ще обсъди проект на решение за задължаване на министъра на здравеопазването да предприеме действия и мерки за осигуряване на медицински сестри и акушерки. Това предвижда първа точка от проектопрограмата за работа на Народно събрание, публикувана на интернет страницата на институцията. Вносители на проекторешението са Лена Бориславова и група народни представители от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ). 

С проекта на решение се възлага на министъра на здравеопазването в срок до 60 дни от приемане на решението да предложи на Народното събрание стратегия за увеличение на правоспособните медицински сестри и акушерки за периода до 2030 г. с минимум 50%.

Всяка трета от работещите у нас медицински сестри е над 65-годишна

Предвижда се още стратегията да включва: подобряване достъпа до висше образование и местата държавна поръчка; финансиране от страна на държавата на студентските такси, общежития и стипендии за студенти от професионално направление „Здравни грижи” медицински сестри и акушерки; организирани от Министерство на здравеопазването и Министерство на образованието и науката на информационни кампании за повишение на престижа на професията „медицинска сестра” и „акушерка”; съвместно организирани от двете министерства информационни кампании за стимулиране на приема във висши медицински училища и колежи на студенти в професионално направление „Здравни грижи” — медицински сестри и акушерки; допълнително и специално насърчение на придобиване на специални знания и статут на „педиатрична сестра”; изменение на действащото законодателство с оглед правото на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да финансира пряко лечебни заведения  за специалисти по здравни грижи; осигуряване на минимално основно трудово възнаграждение на медицински сестри от 2000 лева и на акушерки от 2500 лева.

В първата сряда от месеца, според разпоредбите на правилника на парламента, законопроектите и проектите за решения, както и предложенията за изслушвания, които се включват в дневния ред на редовното пленарно заседание на Народното събрание, се предлагат от парламентарните групи. 

Водещи новини

Още новини