Рая Назарян разговаря с японски депутати

НС
share

Възможностите за задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество между България и Япония бяха основна тема на срещата на председателя на Народното събрание Рая Назарян с председателя на Групата за приятелство с България в Горната камара на японския парламент Джуничи Ишии, съобщиха от пресцентъра на НС.

Делегация на Групата за приятелство с България в Горната камара на парламента на Япония, водена от Джуничи Ишии, е на работно посещение в България. 

Рая Назарян отказа да стане служебен премиер

Щастлива съм, че мога да посрещна в София делегация на японския парламент, с която можем да обсъдим развитието на парламентарния диалог и сътрудничеството между нашите страни в областите на икономиката, инвестициите и туризма, отбеляза Рая Назарян. Председателят на българския парламент посочи, че България и Япония се радват на дългогодишни приятелски отношения и са в най-засилената фаза на своето двустранно сътрудничество. България разглежда Япония като ценен и желан партньор, като гарант за качество, надеждност и коректност, подчерта Рая Назарян. Тя изрази увереност, че добрите връзки и ползотворен диалог между парламентаристите от двете страни ще спомогне за по-нататъшното развитие на отношенията в различни сфери от взаимен интерес. 

Председателят на Народното събрание посочи, че въпреки добрите традиции и отлични двустранни отношения все още има неоползотворен потенциал за развитие на сътрудничеството между България и Япония в търговско-инвестиционната област и в сферата на туризма. Бихме се радвали в България да има повече японски инвестиции, готови сме да работим и в посока на увеличение на структурата и обема на българския износ за Япония и за стимулиране на туристическия обмен, подчерта Рая Назарян. Тя изрази надежда предстоящото през 2025 г. Световно експо в Осака да предостави нови възможности за разширяване на сътрудничеството между двете страни в областите на информационните технологии, автомобилната индустрия, изкуствения интелект, енергетиката и иновациите. 

Председателят на Групата за приятелство с България в Горната камара на японския парламент Джуничи Ишии поздрави председателя на Народното събрание Рая Назарян с избирането й за председател на българския парламент. Страната ви е важен партньор на Япония, защото споделяме общи ценности, посочи той и отбеляза, че България и Япония се радват на много добро сътрудничество в сферите на икономиката и културата. 

Джуничи Ишии припомни, че през 2024 г. ще бъдат отбелязани три важни за двустранните връзки годишнини - 115 години от първите официални контакти, 85 години от установяването и 65 години от възстановяването на дипломатическите отношения, които са поредното доказателство за топлите приятелски връзки между Япония и България. Председателят на Народното събрание Рая Назарян подчерта, че с нетърпение очаква посещението в София през септември на председателя на Долната камара на парламента на Япония Фукуширо Нукага. 

Водещи новини

Още новини