"Възраждане" внесе закон за личния фалит на физически лица

Булфото (архив)
share

Народните представители от „Възраждане“ внесоха в Народното събрание Законопроект на несъстоятелност на физическите лица, съобщава пресцентърът на политическата сила.

Той предвижда длъжник, който в продължение на повече от шест последователни месеца не е в състояние да изпълни едно или повече парични задължения към свои кредитори на обща стойност над шест минимални работни заплати към момента на подаването на заявление за откриване на производството, да изпада в несъстоятелност и да има право да го декларира.

Държавната такса за разглеждане на молба за откриване на производство по несъстоятелност по този закон е символичната сума от 10 лв.

Предвижда се също производството по несъстоятелност да се прекратява с обявяване на длъжника за неплатежоспособен във всички случаи, когато са изминали 18 месеца от започването му и масата на несъстоятелността е изчерпана. 

"Възраждане" отряза ИТН за кабинет с третия мандат

Компетентни съдилища по несъстоятелността да са районните, а не окръжните, с което се облекчават длъжниците от малките населени места в страната, които са и преобладаващото мнозинство сред длъжниците, е записано в текстове, според информацията на пресцентъра.

За периода от три години бяха внесени  четири законопроекта за несъстоятелността на физическите лица, посочват авторите на последния законопроект, който надгражда  предходните, съобразявайки се със становищата, изразени при тяхното обсъждане, пишат вносителите. Така например на 2 ноември 2022 г. тогавашният кабинет е одобрил проект на закон за личния фалит,  според информация тогава на служебния министър на правосъдието Крум Зарков.

Според "Възраждане" с приемането на законопроекта ще се даде възможност на публичните, държавните и частните съдебни изпълнители да прекратят натрупани с десетилетия изпълнителни дела, по които реално няма никакво движение, но поглъщат административен капацитет.

Предлаганите от други политически партии подобни законопроекти предвиждат неплатежоспособност в продължение на 12 месеца за задължения по-големи от 24 минимални работни заплати, се напомня в текста. Това  обаче не би могло да реши проблемите на обикновения човек, за когото период от една или две години в невъзможност да покрие задълженията си би могъл да доведе до това той да стане обект и на институционален натиск, смятат от политическата формация. И посочват, че България е най- бедната страна с най-ниски доходи на глава от населението сред държавите членки на Европейския съюз.

Водещи новини

Още новини