Стана ясно кога президентът ще приеме ИТН, които връщат третия мандат

Булфото
share

Президентът ще приеме представителите на парламентарната група на "Има такъв народ" във връзка с връчения им мандат за посочване на кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава.

Представителите на групата на "Има такъв народ", на която бе възложено да посочи кандидат за министър-председател, ще бъдат приети от президента Румен Радев на "Дондуков" 2 на 5 август, понеделник, в 12.00 часа.

По-рано днес лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че в понеделник от партията връщат третия мандат неизпълнен.

ИТН връща неизпълнен третия мандат

Конституцията предвижда, че след като и третият мандат се провали, президентът трябва да насрочи нови избори в двумесечен срок и да назначи служебен премиер и предложено от него служебно правителство, след като проведе консултации с парламентарните групи.

За служебен премиер държавният глава може да избира измежду ограничен кръг високопоставени държавни длъжности.

Това са председателят на Народното събрание, управителят или подуправителите на Българската народна банка, председателя или заместник-председателят на Сметната палата, и омбудсмана или негов заместник.

Конституцията не поставя срок, в който президентът да проведе консултациите и да назначи служебно правителство. 

Водещи новини

Още новини