"Възраждане" скочиха срещу добива на злато край Своге, искат референдум

Novini.bg
share

Заставаме плътно зад хората от община Своге срещу добива на злато и на други ценни метали. Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента депутатът от "Възраждане" Ангел Славчев, предаде репортер на Novini.bg.

В община Своге е започнала подписка, ние ходихме на място да видим къде ще бъдат тези сондажи. Това са изключително хубави места, туристически обекти около гара Бов, Лъкатник, където ще се правят сондажи на 50 метра от къщите на хората, заяви Славчев.

Всичко започва с едно решение на Министерството на енергетиката от 2021 г., с което се дава възможност за добив на полезни изкопаеми. Това е един голям блок от 166 квадратни километра. Предвижда се да се направят над 50 сондажа. Най-големият проблем е водата, тъй като в района почвата е карстова. Хората имат огромни притеснения, че може да се замърси водата, посочи депутатът от "Възраждане".

Стотици хора протестираха срещу добива на злато в района на Своге

Затова ще се опитаме да инициираме местен референдум, както това направиха в община Божурище и за момента спряха, тъй като и там имаше същата заплаха. Ще се опитаме да направим същото и в община Своге, както и да се противопоставим на тази поредна глупост на нашата изпълнителна власт, съобщи Ангел Славчев.

Имах среща с министъра на околната среда и водите Петър Димитров, който е бивш директор на "Басейнова дирекция-Плевен", която отговаря за този район, и той ми разказа колко е опасно да се правят сондажи в този район, тъй като има опасност водата да спре. Плътно заставаме зад хората от Своге, каза още Славчев.

Водещи новини

Още новини