В парламента е постъпил преписът от решението на Конституционния съд, с което обявява за невалидни част от измененията в Конституцията

Булфото
share

В парламента е постъпил преписът от решението на Конституционния съд, с което обявява за невалидни част от измененията в Конституцията. Това съобщи председателят на парламента Рая Назарян преди началото на днешното заседание.

Тя уведоми народните представители, че на 1 август в Народното събрание от Конституционния съд е постъпил препис от решение №13 от 26 юли 2024 г. по конституционно дело №11 от 2024 г., с което съдът обявява промени от Закона за изменение и допълнение на Конституцията от 22 декември 2023 г. за невалидни от датата на влизане в сила на Закона за изменение и допълнение на Конституцията, обнародван в Държавен вестник бр. 106 от 22 декември 2023 г.

Рая Назарян посочи, че конституционни разпоредби запазват редакцията си от преди влизане в сила на Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България.

В пленарна зала на актуални въпроси на народни представители отговарят служебният министър-председател Димитър Главчев и служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова.

Припомняме, че на 26 юли Конституционният съд обяви за противоконституционни част от промените в Конституцията. Делото бе образувано по искане на президента на Република България и на 48 народни представители от 49-ото Народно събрание за установяване на противоконституционност на промените в Конституцията, въведени със Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България. 

Водещи новини

Още новини