Веселин Вучков: В МВР работят 7000 пенсионери

Bulphoto (архив)
share

"За превенция преди всичко се говори и малко се действа. Важен е човешкият фактор и предпазните средства на пожарникарите. По-добре да не се оправдаваме със законите, а да видим какво не е проработило и да се вземат конкретните поуки", заяви бившият вътрешен министър Веселин Вучков в предаването "Денят ON AIR".

По думите му в България се управляваме не толкова от парламента, колкото с декрети от парламента, а изпълнителната власт няма своите самостоятелни решения. Според него е разумно решението хеликоптери и летателна техника да бъдат в патримониума на Министерството на отбраната, а не в Министерството на вътрешните работи.

На въпрос дали е резонно искането на оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, Вучков отговори, че на такъв висок политически пост човек трябва да има високо ниво на търпимост към критика - професионална и политическа.

Спецакция срещу разпространението на дрога в София

"Искания за оставки ще има ежедневно по всякакви поводи. По ясно прокарвана политическа линия между политическо и професионално ръководство би била полезна. Вътрешният министър трябва да прокарва политики на реформи", каза Вучков пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че след Нова година много сериозно ще се увеличи бюджетът във Вътрешното министерство - не по-малко от 600 млн. лв., защото са заложи увеличение на заплатите на всички служители.

"Въпросът е как ще бъде изразходван смислено този бюджет. Недопустимо е 7000 пенсионери да работят в МВР и да взимат и пенсия, и заплата. МВР постепенно и сигурно се превръща в малко подразделение на Националния осигурителен институт, звено "Пенсии". Това е груба организационна грешка. Ножът е опрял до кокала и ще трябва да се взимат тежки решения. Необходимо е да се променят съответните закони", подчерта Вучков.

Водещи новини

Още новини