Финансовата комисия прие на първо четене закона за еврото

Булфото
share

Парламентарната Комисия по бюджет и финанси прие на първо четене предложения от Министерски съвет (МС) проект на Закон за въвеждане на еврото в Република България (ЗВЕРБ). 

С него се уреждат принципите, правилата и процедурите за въвеждане на еврото като парична единица на България. Целта на ЗВЕРБ е да осигури безпроблемното въвеждане на еврото в България и да повиши прозрачността и информираността за процеса на въвеждане на еврото в страната, е посочено в мотивите на вносителите.

За да бъде осъществено въвеждането на еврото в страната, е необходимо да се създаде правна рамка, която да регулира обществените отношения във връзка с присъединяването на България към еврозоната чрез осигуряване на правна сигурност и създаване на условия за гладко и ефективно функциониране на икономиката. Налага се и регламентирането в националния правен ред на основните обстоятелства, правила и принципи, по реда на които ще се извърши замяната на лева с еврото, отбелязват от МС. 

Служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова посочи, че в закона не се определя конкретна дата за въвеждането на еврото или официалния валутен курс на лева към еврото. 

Нормативният акт предвижда създаването на правило за автоматично превалутиране на суми от левове в евро, както и определя ключови за преминаването към еврото правила - за превалутиране и за закръгляване. 

ЗВЕРБ въвежда специфични правила за закръгляване спрямо изплащането на възнагражденията, обезщетенията, паричните помощи и пенсиите по част първа от Кодекса за социалното осигуряване и социалните помощи и обезщетенията. За да се избегне рискът от поставяне на гражданите в по-неблагоприятно финансово положение в сравнение с това преди въвеждането на еврото, се предвижда втората цифра след десетичната запетая да се закръглява нагоре, в случай че третата цифра след десетичната запетая е различна от нула. На практика това би довело до цялостно увеличение на изплащаните възнаграждения, обезщетения, парични помощи и пенсии по част първа от Кодекса за социалното осигуряване и социалните помощи и обезщетенията. Изключение от общото правило е предвидено и по отношение на правилата за превалутиране на капитала на търговските дружества, посочват от МС. 

МС прие проекта на Закон за въвеждане на еврото и назначи четирима областни управители

ЗВЕРБ предвижда да се въведе т.нар. "период на двойно обозначаване на цените". В този период цените и другите парични суми за плащане, кредитиране и дебитиране ще бъдат изписвани и представяни на гражданите както в левове, така и в евро. Това задължение започва един месец след датата на влизане в сила на Решението на Съвета на Европейския съюз за приемането на еврото от България и ще остане в сила за срок една година след въвеждането на еврото.

След изтичането на този срок двойното обозначаване ще бъде прекратено, за да се даде на гражданите възможност да свикнат напълно с новата валута. 

По време на гореописания период при получено плащане в брой в левове търговците ще са задължени да връщат остатъка в евро, освен ако нямат достатъчна моментна наличност в брой в евро. В допълнение към това правило търговците ще имат възможност да не приемат повече от 50 броя монети в левове, включително стотинки, при една трансакция. Предвидено е при рекламация на стока или услуга търговците да връщат платената сума в евро, освен ако нямат достатъчна моментна наличност, а при извършване от търговци на операции в брой с автомати, устройства и системи на самообслужване да се използва само евро. Докато трае периодът на двойно обращение търговците не могат да увеличават цените на предлаганите от тях стоки и услуги, когато това не е обосновано от обективни икономически фактори, предвижда още законът. 

Министър Петкова изтъкна, че Българската народна банка (БНБ) безплатно ще обменя в неограничени количества и без ограничения във времето банкноти в лева и евро, а "Български пощи" ще обменят безплатно монети и банкноти в населените места, в които няма банкови или кредитни институции. 

От датата на въвеждането на еврото всички сметки ще бъдат безплатно превалутирани. Титулярите на сметки ще могат да теглят само в евро, посочи още служебният финансов министър, цитирана от БТА. 

Водещи новини

Още новини