НС денонсира споразумението за подпомагане на Тараклийския държавен университет

Булфото (архив)
share

Народното събрание денонсира Споразумението между България и Молдова за подпомагане на Тараклийския държавен университет. Законопроектът за денонсиране на споразумението беше гласуван на първо и второ четене в рамките на днешното пленарно заседание и бе приет единодушно със 135 гласа "за". Вносител на законопроекта е Министерският съвет.

В доклада на комисията по образование се посочва, че досега дейността на Тараклийския държавен университет е уредена на основата на споразумението между двете страни за подпомагане на университета, сключено през 2004 г., и се изтъква, че поради настъпили промени в нормативната уредба на Молдова, свързани с функционирането на институциите за висше образование, съществуването на университета се оказва невъзможно по начина, по който е функционирал досега. Посочва се, че след двустранни разговори е постигнато съгласие между двете правителства за създаването на поделение на Русенския университет „Ангел Кънчев“ в град Тараклия, Молдова. В доклада на комисията се изтъква, че това е първи случай на преобразуване на висше училище на територията на чужда държава в поделение на българско висше училище. Русенският университет „Ангел Кънчев” е определен, защото предлага най-необходимите за региона професионални направления, като информационни технологии, аграрна техника и широка гама от инженерни специалности, които ще разширят предлаганите досега специалности, които са предимно от педагогическия и филологическия спектър. 

Българският университет в Тараклия приема студенти от следващата академична година

В дискусията Андрей Чорбанов от "Има такъв народ" (ИТН) отбеляза доброто намерение и подкрепа от страна на Молдова и позитивното ѝ отношение спрямо имуществото на Тараклийския университет. Той посочи, че това е прецедент в нашата история. 

Красимир Вълчев (ГЕРБ-СДС) заяви, че е радостно, че имаме споразумение за създаване на поделение на Русенския университет в Тараклия. Той посочи, че споразумението е станало факт през март. Новото споразумение не е ратифицирано със закон, то е сключено между правителствата на двете страни, отбеляза Вълчев и посочи, че това, че не е ратифицирано, не му дава предимство в националното законодателство, което е спънка при осигуряването от страна на Министерския съвет на допълнително средства за Русенския университет, предаде БТА. По този начин Министерство на образованието и науката може да финансира това обучение само по общия ред. Ние прехвърляме финансовата тежест на Русенския университет, отбеляза Вълчев и апелира за промяна в Закона за висшето образование, с която да се създаде такъв допълнителен ред от началото на 2025 година. 

Водещи новини

Още новини