Адв. Емил Георгиев: Големият проблем е, че Великото народно събрание може абсолютно всичко

БТВ
share

Ако се окаже, че единственият път за преодоляване на тежките проблеми, заложени в Конституцията в глава "Съдебна власт", минава през Велико народно събрание, това значи, че в някакъв момент ще се стигне до свикването му, защото има достатъчно обществена енергия за това. Големият проблем обаче е, че ВНС може абсолютно всичко. Това мнение изрази пред БНР адвокат Емил Георгиев от Инициативата "Правосъдие за всеки".

Ако Конституционният съд прогласи противоконституционност на измененията в Конституцията за съдебната власт, това ще означава, че "бащите" на Конституцията изначално са имали предвид в България да няма независим съд, смята Георгиев.

Според него има "непрестанен напън от множество говорители, предимно близки до статуквото в съдебната власт, че между съдии, прокурори и следователи няма абсолютно никаква разлика и те трябва да бъдат третирани еднакво", което според него не е така.

ЕК: Препоръчахме на България промени в Конституцията, защото наблюдавахме трайни проблеми

За доклада за върховенството на правото в ЕС, в частта му за България и отбелязаната липса на присъди за корупция по високите етажи на властта, както и изводите, касаещи санкционирани политици, Емил Георгиев коментира:

"Темата за "Магнитски" е външна само за ГЕРБ и за ДПС около Делян Пеевски. Никой друг не си прави илюзии колко съществени са произнасянията по този специфичен санкционен режим."

По отношение на частта за съдебната власт, оценката е по-скоро положителна, отбеляза той. По думите му се отчитат "крачките в правилната посока". 

"Много деликатно и внимателно Европейската комисия се произнася по измененията в Конституцията, като никъде няма оценъчно становище относно конституционността или противоконституционността на взетите изменения" и те се окачествяват като добри, гласи прочитът на Георгиев.

Много голяма надъханост трябва да има, за да се каже, че има натиск от страна на Комисията към Конституционния съд, чието произнасяне се чака, посочи адвокат Георгиев.

"Твърди се, макар това да е информация тип "една жена каза" – не е опровергана от Конституционния съд, че на съдебната реформа в глава "Съдебна власт" ще бъде сложен кръст. Съответно се твърди, че в частта за служебното правителство и президентските правомощия гласовете на конституционните съдии били разделени 6:6, което означавало, че няма да има решение и измененията там оставали."

Емил Георгиев нарече "изключително проблематично" това, че КС ще се произнесе в контекста на определена политическа конюнктура и "няма да е първия път, ако очакваното произнасяне е по-скоро конюнктурно съобразено".

Водещи новини

Още новини