Министър Стоянов: Няма опънат чадър от страна на МВР над Ивелин Михайлов

Булфото (архив)
share

Временната парламентарна комисия за „Исторически парк“ и Ивелин Михайлов изслуша служебния вътрешен министър Калин Стоянов и изпълняващия длъжността главен секретар на МВР – главен комисар Димитър Кангалджиев.

МВР е работило по 28 проверки по сигнали свързани с Ивелин Михайлов хора и фирми, 16 от които са извършени от ОДМВР-Варна. Първата е през 2016 г., разпоредена от окръжната прокуратура за финансови нарушения на кмета на Пазарджик Тодор Попов, негови роднини и Ивелин Михайлов, заяви министър Стоянов. Ставало въпрос за даване на кредити, заради което на фирмата е била наложена глоба от 15 000 лева.

После през 2019 г. е имало досъдебно производство по повод "Тогедър", която осъществувала продажба на акции. Третата проверка е от същата година по повод анонимен сигнал за това, че "Тогедър" със собственици Вася Йорданова (бивша съпруга на Михайлов), други хора и той самият са създали финансова пирамида, която продава фалшиви акции на "Исторически парк", но прокуратурата отказала да образува производство. През 2023 г. пък проверявали Михайлов за неправомерно придобиване на имоти на територията на село Неофит Рилски. "Има съмнения за схема за пране на пари, при която имотите се закупуват на силно занижени цени, близко до донъчната. В момента се извършва допълнителна проверка, съгласно дадени указания от наблюдаващия прокурор", каза Стоянов. 

Петата проверка е от 2023 г. за фалшиви документи с цел смяна на управител на фирма "Дарма" ЕООД. Кметът на селото Стоян Михайловски заверил документи за това, така че в крайна сметка фирмата да бъде иззета от собственика ѝ, който е британски гражданин, и е продал три негови имота с обща площ 4 дка за едва 9 хиляди лева на фирмата "Задружно" на Ивелин Михайлов.

По-нататък има и проверки за "неправомерни действия" срещу общинските съветници във Ветрино, за изборни престъпления, нарушаване на условията на труд, за това, че е пречил на служители на Община Варна да имат достъп до строителен обект. Проверяван е дори във връзка с местните избори. 

Десетки хора се събраха в центъра на София в подкрепа на Историческия парк

"Възложени са действия по установяване на дейността на дружеството "Пазители", осъществявала пропусквателен режим на изборните секции на територията на община Ветрино", каза Стоянов. 

Пет от проверките са от тази година. Една от тях е за проверка на застрахователен брокер във фирмата "Тогедър", друга е за безплатния му вестник "Красиво Ветрино" по съмнения за негово финансиране с тираж от 3 до 12 хиляди сигнала, за финансова пирамида по сигнал на журналиста Симон Милков, за закана и заплаха с оръжие към Симон Милков.

13 от проверките са към районното в Провадия, предимно става въпрос за следене, битови скандали, заплахи и нанесени леки и средни телесни повреди. Сигналите срещу него започват отново от 2019 г. Първият касае починал охранител, като се проверява за смърт, причинена поради незнание или немарливост. Други касаят побой на гражданин от охранител на парка, следене на журналиста Йоан Запрянов. 

 "Категорично мога да заявя, че от страна на МВР няма опънат чадър над Ивелин Михайлов и свързани с него фирми и лица", обяви министър Стоянов. 

Председателят на комисията Цвета Рангелова пък помоли външни лица, извън акредитираните медии, да не снимат заседанието, защото то се предава на живо. "Има данни, че през последните дни към членове на комисията били отправени нелицеприятни думи", заяви тя. 

Георги Георгиев от ГЕРБ също предупреди хората от страна на Ивелин Михайлов да не снимат. "Тук, пред вътрешния министър, хора, които се представят за инвеститори в "Истроически парк", продължават да снимат с телефоните си. Това е изключителен цинизъм и моля, квесторите да си свършат работата", призова той.  

Цвета Рангелова се присъедини към думите на Георгиев. "Вече ви предупредих веднъж. Комисията се излъчва на живо. Това е пълен цинизъм, особено да се снима зад гърба на вътрешния министър. Моля, квесторите да изведат извън залата всички, които си позволиха да снимат", обяви тя. 

В крайна сметка квесторите изведоха от залата трима души. 

На днешното заседание трябва да бъдат изслушени също Румен Спецов, изпълнителен директор на НАП и Пламен Тончев, председател на ДАНС, чието изслушване е предвидено да бъде на закрито заседание. 

Водещи новини

Още новини