Борисов на редица срещи с посланици у нас

Фейсбук
share

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на редица срещи с посланици у нас. 

"Тази сутрин проведох среща с посланика на Чехия у нас Н. Пр. Мирослав Томан. Двамата се обединихме около няколко важни извода:

двустранните отношения между България и Чехия са на отлично ниво;

на лице са възможности за разширяване на сътрудничеството в редица области;

двете страни могат да положат общи усилия за насърчаване на двустранните инвестициите."

Борисов: Николай Ненчев е добра кандидатура

"Египет е много важен партньор за България, както и за Европейския съюз. През 2026 г. ще се навършат 100 години от установяването на официални двустранни връзки между двете страни, но все още има нужда от разширяване на двустранното взаимодействие. Това заявих по време на среща с посланика на Арабска република Египет Н. Пр. Надер Саад.

Египет е най-големият външнотърговски партньор на страната ни от региона на Близкия изток и Африка. За периода януари-ноември 2023 г. е постигнат общ стокообмен в размер на 1028.52 млн. щ. д., от които българският износ е 682.90 млн. щ. д."

"Разговарях с Мануел Сарацин, специален пратеник на германското правителство за Западните Балкани и с посланика на Германия у нас Ирене Планк. Развитието на отношенията и задълбочаването на европейската интеграция на страните от Западните Балкани винаги са били приоритет за нас. По време на разговора подчертах, че държавите от Западните Балкани трябва да покажат отговорност и да се придържат към поетите ангажименти и сключените международни договори и споразумения. Договорът за добросъседство между България и Северна Македония е официален документ на ЕС и трябва да бъде уважаван и изпълняван в неговата цялост."

"Проведох среща с новоназначения посланик на Китайската народна република у нас Н. Пр. Дай Цинли. През 2024 г. се навършват 75 години от установяване на дипломатически отношения между България и Китай.

Китай е важен партньор на България и на Европейския съюз в редица области като инвестиции, логистика, селско стопанство, транспорт, туризъм, образование.

Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, Китай е важен глобален фактор в международната общност."

Водещи новини

Още новини