Доц. Любенов, политолог: Няма шанс за правителство с третия мандат

Булфото (архив)
share

Няма значение на коя партия ще бъде даден третият мандат, няма шанс за правителство с третия мандат. В това е категоричен политологът доц. Милен Любенов. 

"Да се състави правителство в рамките на този парламент при положение, че виждаме разпадащи се парламентарни групи, би било наистина някаква голяма изненада. Аз изключвам какъвто и да е вариант. Въпросът е свързан със сроковете за провеждане на парламентарните избори. Ако третият мандат бъде връчен следващия понеделник, третата по численост парламентарна група може да го забави, така че изборите да се проведат в средата на октомври", обясни той в интервю за предаването "12+4" по "Хоризонт".

От БСП искат нови консултации преди третия мандат

Една от основните функции на политическите партии е да формират управление, напомни доц. Любенов, като подчерта, че на практика виждаме и в рамките на това Народно събрание отказ от управление:

"Просто партиите не искат да управляват и направиха всичко възможно да се провали дори първият мандат. Дори партията, която излъчи първия мандат, предложи състав на кабинет - ГЕРБ, според мен те не искаха този мандат да се реализира. След като видяха резултата на таблото, просто ГЕРБ си отдъхнаха".

Явно разчитат на по-добра ситуация, но такава едва ли ще дойде и есента, изказа мнението си политологът. 

По думите му обаче в политиката никога няма вакуум. Според него той рано или късно ще бъде запълнен от други формации. 

Процесите в ДПС най-вероятно ще доведат до разцепление във формацията, каза доц. Любенов и прогнозира, че това още повече ще усложни политическата задача:

"Ще видим една много по-фрагментирана партийна система след следващите избори. А колкото е по-фрагментиран парламентът, толкова повече участници ще са необходими, за да се състави мнозинство и правителство. Сега виждаме, че като че ли ПП-ДБ и ГЕРБ се опитват по някакъв начин да нормализират диалога помежду си, но и след следващите парламентарни избори възможността за двойна коалиция между тези субекти ще бъде невъзможна - ще бъде необходим трети, а вероятно и четвърти играч". 

Българските граждани са силно разочаровани от случващото се и от всички политически партии в страната, изтъкна политологът. Той е скептичен към това ПП-ДБ да могат да мобилизират подкрепа на следващи избори. Според него ако двете формации отидат на изборите поотделно, ще постигнат още по-ниски резултати. По думите му това, което може да повлияе, е работа със структурите.

"Бяха пропилени няколко години за истинска партийна работа, защото да се изгради една партия е необходимо да се инвестира преди всичко в човешки капитал, а такова нещо, поне засега, не виждаме. Която и да е партия, ако иска да има успех, трябва да се занимава с това".

Политологът е скептичен и към това партия около Делян Пеевски да успее да влезе в парламента на следващите избори. Това обаче ще е възможно, ако избирателната активност падне още повече, уточни той.За да бъдат мотивирани хората да отидат до урните, политическият климат трябва да се промени, а субектите трябва да покажат ново лице, смята Милен Любенов и добави, че към момента такива заявки не виждаме. Скептичен съм, че на следващите избори можем да видим някаква мобилизация, подчерта той.

Водещи новини

Още новини