Росен Желязков: Различието ни с ПП-ДБ е по отношение на стигматизирането, а не по отношение на пътя напред

Кадър: БНТ
share

В това НС има много бивши, вероятно и бъдещи министър-председатели и министри. Има толкова много его в пленарната зала. На това трябва да се гледа от положителната страна, защото и Николай Денков натрупа голям и безценен опит. Проблемът е, че не можем да споделим отговорността и това е нашият голям дефицит. Това заяви Росен Желязков от ГЕРБ в предаването "Пснорама" по БНТ.

Ние нямаме идеологически различия с Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ). Различието е по отношение на стигматизирането, а не по отношение на пътя напред, уточни той.

Когато в 49-то НС беше към края си и трябваше да стигнем до коалиционното споразумение, единственото, за което не се разбрахме бе реформата в службите. Тогава премиерът Денков каза, че това споразумение след изборите да седнем и да си довършим работата. След това влязохме в предизборна кампания, като продължихме да не се харесваме. Това обаче не беше пречка да работим заедно, подчерта той.

Акад. Николай Денков обвърза ролята на ДПС с Възродителния процес, ВМРО и "Атака"

НС работи тогава, когато има редовен кабинет. Вторият мандат приключва в понеделник. Политическият носител на третия мандат е длъжен да опита да сформира кабинет. Ние няма да го подкрепим. Ако се случи правителство, ще работим по важните теми, обясни Желязков.

Когато се правят тънки политически сметки, които са краткосрочни, страдат всички, най-вече демократичният процес. Сега отиваме към седми парламентарни избори с още по-ниска легитимност. Единственото ми очакване е да водим една позитивна кампания как да се случи управлението, да започнем да говорим за принципи, цели, политики, а не за негативите на един или друг лидер от някоя политическа сила. Това е залогът нещо да се случи, без да се страхуваме, че ако вървим към споделено управление това ще ерозира доверието. Доверието се ерозира от неуправление, поясни той.

Водещи новини

Още новини