Президентът Радев разговаря с премиера на Хърватия Пленкович

Президентство
share

Присъединяването на България към сухопътните граници на Шенген и процесът на разширяване на ЕС обсъдиха президентът Румен Радев и министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович. Двамата разговаряха в двореца „Бленъм“ край Оксфорд в рамките на участието си днес в срещата на Европейската политическа общност, съобщиха от прессекретариата на президентстовото.

Държавният глава открои предприетите от България действия за засилване на охраната на външните граници на ЕС, както и ползотворното сътрудничество в тази насока с Република Турция. Справянето с миграционния натиск към Европа е въпрос на сигурността на европейските граждани и на съюза и страната ни работи активно за това, е позицията на Румен Радев. 

Радев обсъди с държавни и правителствени ръководители на редица европейски държави въпроси на двустранното сътрудничество с България

Президентът отбеляза също така отговорността на страните членки на ЕС от региона за утвърждаването на ценностите на демокрацията, спазването на човешките права и изпълнението на Копенхагенските критерии за членство в ЕС в Западните Балкани, които са от ключово значение и за постигането на напредък в процеса на европейска интеграция за нашите съседи. 

Водещи новини

Още новини