Росен Желязков: Ще говорим с ПП-ДБ за антикорупционните им инициативи, но не и за кабинет

share

Ясно заявихме, че няма да участваме в мнозинство, което да подкрепи правителство с втория мандат, но ще подкрепим всички антикорупционни инициативи, ако има сформирано такова мнозинство както с втория, така и с третия мандат, ако вторият бъде неуспешен. Това заяви Росен Желязков от ГЕРБ-СДС след работна среща с представители на ПП-ДБ във връзка с предложения от тях проект на декларация.

„Вярваме, че тези разговори са добра платформа за постигане на общи цели и намерения, в това число законодателни и възможности за мнозинство, отчитайки политическата тежест на политическите групи в парламента“, посочи Желязков.

На срещата от ГЕРБ-СДС са посочили, че ако декларацията бъде внесена в парламента, за да бъде разглеждана от комисиите и пленарна зала, тя може би ще получи различен редакционен вид от това, което е предложено в момента.

ГЕРБ ще разговаря с ПП за антикорупционната декларация, кабинет - няма да подкрепят

Желязков допълни, че е важно да се разгледа подготвеният от ГЕРБ-СДС Закон за отнемане на незаконно придобито имущество и една от препоръките на Съвета на ЕС, свързани с обществените поръчки и тяхното оптимизиране за честност, прозрачност и по-добро управление на публичните ресурси.

Той посочи още, че в парламента се наблюдават процеси на пълна ентропия и липсваща политическа воля, а единствената е всеки да се определя като опозиция. По думите му липсата на възможност да се сформира солидно и устойчиво мнозинство са довели до ситуацията, която все повече ни праща към нови избори.

„Изразяваме разбирането, че само мнозинство, което да избере изпълнителна власт, правителство, дава живот на това Народно събрание, а не трябва да се натоварва президентът като „властелин на времето“, който да решава колко и докога да работи парламентът“, каза Росен Желязков от ГЕРБ-СДС.

Водещи новини

Още новини