Еврокомисарят Илиана Иванова обсъди с кмета на Стара Загора ситуацията с пожарите

Фейсбук
share

Важна среща с кмета на Стара Загора Живко Тодоров, на която обсъдихме ситуацията с овладяването на горските пожари и други важни за региона теми. Това написа в своя Фейсбук профил европейският комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Илиана Иванова.

"Координационният център на ЕС за реагиране при извънредни ситуации следи денонощно развитията и при необходимост имаме готовност да предоставим допълнително съдействие.

За летния сезон разполагаме със специална въздушна противопожарна флотилия от 28 самолета и 4 хеликопетера, които са стратегически разположени в различни части на Европа и могат да бъдат мобилизирани бързо.

НА ЖИВО: Премиерът Главчев: Ситуацията с пожарите, макар и извънредна, е овладяна

Поздравих кмета за активната работа по привличането на инвестиции и развитието на града с подкрепата на европейската солидарност. Стара Загора е чудесен пример за проспериращ регион благодарение на предприемчивостта на бизнеса, гражданите и местната власт, правилните политики и европейската подкрепа.

С европейски средства бяха реализирани например мащабни проекти като обновената ЖП гара или инвестициите за закупуването на електрически автобуси и зарядни станции.

Местната власт ще има ключова роля за изпълнението на териториалния план за справедлив преход на региона, който беше приет през декември миналата година от Европейската комисия. По тази линия за региона са заделени 936 милиона евро.

Радвам се, че с европейска подкрепа в региона на Стара Загора ще се реализира и първата водородна долина в България. Комисията вече направи първоначална инвестиция от 8 милиона евро за стартирането на проекта, чиято обща стойност ще бъде около 56 милиона евро."

Водещи новини

Още новини