Министър Запрянов: Плановете на НАТО за отбрана са осигурени с необходимите военни способности

Министерство на отбраната
share

„Учението, което днес открихме с генерал Кларк, е част от усилията на НАТО за усилване на възпиращия и отбранителен потенциал. Радостен съм, че решенията на НАТО реално се намират в процес на практическо изпълнение и това е доказателство, че Алиансът не се занимава само с общи политики и стратегии, а всичко, което се планира – плановете за отбрана, включително на България, са осигурени с необходимите военни способности“. Това каза министърът на отбраната Атанас Запрянов на откриващата церемония на съвместната летателна тренировка „Тракийска пепелянка 2024“, която се проведе в 22-ра авиационна база в село Безмер днес, 16 юли. На нея присъстваха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров и командирът на 31-во изтребително авиокрило от ВВС на САЩ в Авиано, Италия, бригаден генерал Тад Кларк, съобщиха от военното ведомство.

Министър Запрянов акцентира върху важността на многонационалните учения и тренировки за българските ВВС и подчерта, че съвместимостта на действията при отработване на различни задачи е жизненоважна. „Догодина очакваме да приемем на въоръжение новата ни бойна платформа F-16 и си пожелахме през 2025 г. да открием учението с български боен самолет F-16 Block 70“, каза още той. По отношение на откритата вчера полоса за излитане и кацане в Трета авиационна база в село Граф Игнатиево министърът на отбраната каза, че според мнението и оценката на командира на базата пистата е в отлично състояние и ще служи дълго време за поддържане на летателната подготовка и носенето на бойно дежурство.

„Развълнувани сме да сме отново тук с нашите български партньори и приятели. Имаме дългогодишна традиция да тренираме рамо до рамо в „Тракийска пепелянка“, както и в безброй други учения с българските ВВС“, каза бригаден генерал Тад Кларк. „На базата на 30-годишния ми опит като пилот мога да кажа, че такива учения с различни платформи, участващи в тях, са изключителна възможност да обменим тактиките, техниките, различните процедури, които използваме. По този начин си поставяме взаимни предизвикателства и на базата на това ставаме по-добри“, подчерта той и изрази надежда, че следващите две седмици ще бъдат отново така успешни, както предишни учения.

Министър Атанас Запрянов откри новата полоса в Трета авиационна база в Граф Игнатиево

Съвместната летателна тренировка „Тракийска пепелянка 2024“ е едно от основните учения на българските Военновъздушни сили за 2024 г. Тя се провежда от 11 юли до 9 август 2024 г. и в нея участват сили и средства от авиационните бази в Безмер, Крумово и Граф Игнатиево, Сухопътните войски, Военновъздушните сили на Гърция и Румъния, Военновъздушните сили на САЩ в Европа и Многонационалната бойна група в България с рамкова държава Италия.

Водещи новини

Още новини