Румен Гечев: В момента в БСП има двувластие, укриват се документи на "Позитано"

Булфото
share

Защо няма извънреден конгрес на БСП? Изненадвам се защо не се събира подписка за извънреден конгрес. Защото той може да реши този спорен въпрос с двувластието в партията. Не виждам каква друга ситуация би била по-добра за свикване на конгрес. Това попита членът на Националния съвет на БСП проф. Румен Гечев в интервю пред БНР.

Той коментира ситуацията в собствената му партия и е убеден, че ще излезе от кризата. Разказа за укриване на документи в деловодството на „Позитано“, както и че в момента в БСП има двувластие.

„В една демократична страна решението на съда е решаващо, безспорно е, че има обжалване на решението. Според специалисти – юристи, докато върви обжалването на решението, то не е влязло в сила и в момента има двувластие“, каза Гечев.

И обясни кризата при социалистите с това, че проблеми има и в другите партии.

Нинова се завръща в БСП с хитър ход

Той е убеден, че има неясноти за утвърждаване на листите, кой ще подписва, кой ще ги внася в ЦИК и РИК.

„Съгласно устава, листите се утвърждават от Национален съвет, но внасянето в РИК и ЦИК става с подписа на председателя на партията.  И тогава, ако има решение на съда, че се представлява от Нинова, дали тя ще подпише. В такава ситуация трябва БСП да намери начин задължително да се реши какво ще се прави преди отиването на избори“, каза професорът по икономика.

И допълни, че въпросът му за извънреден конгрес на БСП е към временното ръководство: "Питам като член на Националния съвет, защо не се свиква извънреден конгрес?"

„БСП няма интерес от такъв хаос, но с оставката на Нинова интерес има временното ръководство да не свиква конгрес и да се състави правителство България. И всяко временно ръководство има интерес да стане постоянно и сега се опитват да печелят време“, смята Румен Гечев.

Той призна, че е изумен от искането на ПП-ДБ за отлагане на връчването на втория мандат: "Това беше екипът, който прокара с категоричната подкрепа на ГЕРБ и ДПС, скандални промени в Конституцията, които доведоха до тази сложна и хаотична обстановка в България."

„Сегашното НС какво работи, кой законопроект обсъждат в парламента? Незаслужено получаване на заплати, боричкане, търсене на илюзорно правителство, което буди недоумение. 90% от партиите в НС се намират вътрешнопартиен хаос, а те ще правят правителство на България“, коментира Гечев.

И недоумява кой ще подкрепи тези закони на ПП-ДБ: "Ще имат мнозинство да приемат закони, а нямат мнозинство да приемат правителство. Няма защо да се губи време, този парламент нищо не може да роди. Няма нито един проектозакон, по най-бързия начин да събират папките и да отиват на избори."

 

Водещи новини

Още новини