Радан Кънев: Предложението на ПП-ДБ е стъпка към възстановяването на доверието между партиите

Novini.bg
share

На първо място сред основните приоритети на Десетия Европейски парламент е сигурността на Европа с оглед на развитието от другата страна на Океана, очакванията, че от есента нататък атлантическото партньорство надали ще се засилва. Това каза пред журналисти в Страсбург евродепутатът от "Продължаваме промяната – Демократична България" Радан Кънев, предаде репортер на Novini.bg.

Това не се отнася само за отбраната, а и за търговията и икономиката. Ясно е, че Европа ще трябва да положи доста повече усилия, за да обезпечи общата сигурност на европейските държави. Без съмнение, ключов приоритет е и надграждането на зелените европейски политики с индустриални политики. С голям интерес очакваме да чуем в четвъртък сутринта по какъв начин Урсула фон дер Лайен, като президент на Комисията, ще представи своите приоритети и лека-полека да се разсейва неяснотата за това как ще изглежда екипът на Европейската комисия, защото има огромно значение какви ще бъдат длъжностите в Комисията и кой ще поеме ресора на индустриалната сделка. От това зависи дори повече от това дали Фон дер Лайен ще бъде избрана – засега нямаме яснота, заяви Кънев.

Не мога да пропусна разочарованието си, че надали в процеса на формирането на европейските институции е имало толкова важен момент за следващите 2 г. и надали е имало толкова пасивен участник като България в този процес. Разбирам парализата на политическата ни система, но не разбирам абсолютната пасивност, пълното отсъствие на правителството ни от този процес и пълното отсъствие на тази тема в разговорите между партиите. Такива разговори не се състоят у нас в момент, в който Европа определя лидерството си за петте страшно тежки години, които ни очакват, посочи европеутатът.

В отговор на въпрос може ли България да бъде изолирана в Европейския съюз заради вътрешните си политически противоречия, той отбеляза: "Не могат да ни изолират, ние сме се изолирали. Европа не е предвидена да изолира членките си, само че ние не участваме, никой не може да ни вкарa насила в дебата. Губим позиции".

Попитан за предложението на "Продължаваме промяната – Демократична България" президентът Румен Радев да им даде три месеца отсрочка за втория мандат за съставяне на правителство, за да се приемат антикорупционни промени, Радан Кънев коментира: "За мен има две неща, които са правилни. Едното е, че този път Продължаваме промяната – Демократична България извървя пътя на една нормална политическа сила, която е коалиция. Събраха се колективните органи на отделните партии, видя се, че има различия, в което няма нищо драматично. След сериозна дискусия не само на лидерско ниво, но и на ниво колективните органи на партиите, се намери обща позиция. Видимо се е провел сериозен дебат. Изходът от един такъв процес винаги заслужава да бъде поздравен. На второ място, предложението първо в парламента да се гласува декларация с ясно приоритети е стъпка към възстановяването на някакво доверие между политическите партии в България. Защото след провала на ротацията загубата на доверие е толкова тежка, че изглеждаше напълно невъзможно да се води разговор. По този начин "Продължаваме промяната – Демократична България" поне предлага основа, въз основа на която е възможно воденето на разговор и бавното възстановяване на доверие. Дали някой ще даде три месеца – дълбоко се съмнявам, но и седмица не малко политическо време".

ПП-ДБ дойдоха при президента, Денков предложи нещо нестандартно

По думите му няма причина исканата от "Продължаваме промяната – Демократична България" отсрочка да стопира важните за България политически процеси.

Ако има разговор между сериозните политически сили, напротив, те могат да дадат ясна инструкция на служебния кабинет какво да прави, защото той изглежда напълно загубен. Боя се, че има и елемент на персонално незнание какво се случва в европейския процес, докато в парламента има предостатъчно политици, има партии със своите представители в Европейския парламент, които чудесно знаят какви процеси протичат в момента в Брюксел и в Страсбург. Така че един такъв диалог може само да помогне, не може да попречи, каза Кънев.

Според него единствено от доверието между политическите сили зависи дали този парламент може да излъчи редовно правителство. А доверието сега е под нулата. Ако се качи над нулата, защо да не може - нали следващият парламент ще пресъздаде ако не същата политическа картина, един дори по-труден политически баланс. Въпрос на изграждане на доверие е – един процес, в който си говорим, а не влизаме пак в кампания, в която се атакуваме, би следвало да е положителен, посочи той.

В политиката вариантът, в който се действа без компромиси, или го няма, или по-добре да го няма, защото в обществото вижданията на хората за това как да се развива една държава не са едни и същи, очевидно вижданията на хората кой е почтен и кой не е почтен, също не са едни и същи. Интересите, които движат едно общество, не са еднородни и без компромис по тях, няма демокрация, а има диктатура, каза още Радан Кънев.

По думите му темата за кризата в ДПС е "масово подценявана". Няма трусове в ДПС или персонален сблъсък Пеевски-Доган, а подобна криза, каквато се развива там заради концентрацията на власт в кръговете, които стоят зад Пеевски, е криза, която има национални измерения, отбеляза евродепутатът.

Водещи новини

Още новини