ПП-ДБ дойдоха при президента, Денков предложи нещо нестандартно

share

Държавният глава Румен Радев се срещна с представители на парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" на "Дондуков" 2.

Разговорът е по инициатива на ПП-ДБ.

"Добре дошли отново тук. В момента наблюдаваме силна динамика в политиката и е необходим диалог, за да постигнем някаква нормалност. Затова сега аз откликнах на вашето искане за среща, за да можем да намерим решение", заяви в началото на срещата президентът Румен Радев.

"Жегата отвън съвпадна с горещото политическо лято. Тази сложна обстановка изисква диалог, както и своевременни оперативни решения", каза още Радев.

"За последните три години само ние се нагърбихме да направим кабинет и сега понесохме последствията от това. Кризите изискват нестандартни решения, затова сега и ние предлагаме такива. Трябва ни време. Искаме да предложим пакет от закони и решения, да направим тази крачка, с която да решим проблема с корупцията. Ако не направим тази промяна сега, няма да има занчение кой ще е министър-председател и ще управлява страната", каза акад. Николай Денков от ПП-ДБ.

Адв. Емил Георгиев: Ще бъде изненадващо, ако президентът Радев реши да даде отсрочка на ПП-ДБ за втория мандат

Предлагаме декларация, в която са поставени точно тези важни стъпки, които трябва да се направят и ще търсим широка политическа подркрепа за нея", заяви Денков. 

Президентът заяви, че иска да има ясно разграничение на този проблем, защото чл. 99 от Конституцията третира само закона за съставяне на правителство. 

"Каквато и форма да са опаковани тези неща, те водят неизменно към този основен въпрос - има ли мнозинство. Имате 39 народни представители", посочи той. 

Според него е изключително важно първо да се заемат с този въпрос и ги призова да намерят стъпките за намиране на политическа подкрепа за съставяне на правителство. 

"От резултата от вашето действие и реакциите на другите политически сили ще взема решение кога да връча втори проучвателен мандат", посочи Радев. 

Денков се съгласи с държавния глава, че първо трябва да се провери дали предложението им има широка парламентарна подкрепа. Той изяви, че има очаквания още в утрешния ден предложението им да бъде изпратено до всички народни представители. 

"Определено това, което изложихте е чакано от обществото дълги години, но трябва да се водим стриктно от закона. Изискванията на Конституцията са изцяло върху съставянето на правителство. Ще очаквам вашите навременни действия именно фокусирани върху тази насока", завърши държавният глава. 

Водещи новини

Още новини