Димитър Найденов (ПП-ДБ) обясни какво е "технически кабинет" и обяви: Трябва да гледаме на втория мандат като национален

NOVA NEWS
share

Никой не очакваше, че ПГ на ДПС ще се разцепи. Всички очакваха, че Делян Пеевски ще върне веднага мандата, за да се отиде възможно най-бързо на нови избори и да се прегрупира. Явно обаче войната между Доган и Пеевски е в много напреднала фаза. 

Това каза в предаването "Денят на живо" по NOVA NEWS депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" и член на "Да, България" Димитър Найденов, който коментира новината от днес, че ДПС вече не е втора политическа сила в парламента и вторият мандат отива при ПП-ДБ.   

Обрат: Вторият мандат за съставяне на кабинет отива при ПП-ДБ

"В момента има заседание на парламентарната ни група. Ясно е, че има разминавания между нас и сме си обещали да ги изчистим. Убеден съм, че ще изчистим всички разминавания и ще вземем най-доброто решение за втория мандат. Ситуацията е много тежка и трябва да подходим отговорно, защото демокрацията е в криза и може някоя сутрин да осъмнем с авторитарен режим и власт. Кризата в ДПС е възъмжност да избегнем това, но всичко трябва да е много добре обмислено. Трябва да мислим за този мандат като за национален, а не като партиен. Тук въобще не говоря за коалиция с други партии. Тук говоря за едно техническо правителство, в което да няма ярки политически фигури", разкри той. 

"Да, България!": ПП-ДБ може да се опита да получи третия мандат единствено ако има мнозинство за антикорупционни реформи

"Техническо правителство е това, което е стъпило на ясни приоритети, има мнозинство в парламента, премиерът е човек, който е подкрепен от всички подкрепящи правителството партии и да няма ярки политически фигури в кабинета. Премиерът ще бъде излъчен от партията мандатоносител, но трябва да е одобрен и харесван от всички партии, които ще подкрепят едно такова техническо правителство. На Борисов любимата тема е кой ще е министър, в едно техническо правителство това няма да е разговора. Разговорът ще е за държавата. Правителството на акад. Денков не сработи, защото беше сгрешена формулата. Техническото правителство ще е с определен срок на действие 9-12 месеца, с ясни приоритети и еднакво отдалечено от всички партии", разкри Димитър Найденов. 

Водещи новини

Още новини