ПП-ДБ подкрепя исканията на магистър–фармацевтите

  • 09 юли 2024 22:12

  • 1567
  • 1
ПП-ДБ подкрепя исканията на магистър–фармацевтите
© Bulphoto (архив)

В резултат на покана от страна на съсловната организация на магистър–фармацевтите до народните представители беше проведена среща между представители на парламентарната група на Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ) и БФС. Общият извод от срещата е, че ненужно беше създадена криза в здравеопазването, съобщават от пресцентъра на Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната".

ПП-ДБ подкрепя исканията на магистър–фармацевтите за справедливо възнаграждение. Новият обхват на напълно платени от бюджета на НЗОК лекарствени продукти за сърдечно–съдови заболявания действително е довел до по–добър достъп за най–уязвимите групи пациенти.

Трайно решение може да се намери единствено при преговори със съсловната организация на магистър–фармацевтите, което се доказва от днешните разговори между НЗОК и БФС. Изпълнението на бюджета на НЗОК следва да се погледне комплексно, като при правилно управление, средствата са достатъчни.

Има напредък в преговорите между фармацевтите и здравната каса за заплащането на аптеките

На срещата бяха обсъдени актуални теми относно достъпа до лекарствени продукти в малки и отдалечени населени места, растящите възнаграждения на персонала, структурата на търговията с ЛП, възможността да се осигури качествен достъп до фармацевтични услуги във всяка точка в страната. Бяха дискутирани общи въпроси за достъпа на пациентите до фармацевтични грижи и доколко моделът на разпространение гарантира качествено здравеопазване.

Участниците в срещата се обединиха, че без предварително обществено обсъждане всяко изменение в законодателството относно диалога между държавата и съсловната организация е недопустимо и непродуктивно за пациентите.

В предложения от министъра на здравеопазването проект на Закон за здравното осигуряване се премахва договорното начало между БФС и аптеките. Законопроектът следва да бъде оттеглен от МЗ и да се проведе действителна обществена дискусия. Всеки опит за административен натиск  върху работата на аптеките не може да подобри системата на здравеопазването. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1567 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Иво

2024.07.10 | 07:18

1
ПП-ДБ искам да ми подкрепят мъдята

Добави коментар

Водещи новини