Терзиев: Изхвърлянето на Стоян Братоев като директор на "Метрополитен" е атентат срещу софиянци

Булфото (архив)
share

Изхвърлянето на Стоян Братоев като директор на "Метрополитен" е атентат срещу софиянци. Това заяви на извънреден брифинг в Столичния общински съвет кметът на София Васил Терзиев.

Той каза, че е гневен, потресен и ядосан заради днешното решение на Постоянната комисия по икономика към Столичния общински съвет, която заседава заедно с комисиите по транспорт и по инженерна инфраструктура, с което се правят смени в ръководствата на шест общински дружества. За да са окончателни промените обаче е необходимо те да бъдат приети от Столичния общински съвет, който ще заседава утре от 10:00 часа.

Днес в дневния ред на предстоящата сесия на Съвета, публикуван на неговия сайт, се появи извънреден доклад на общинските съветници Карлос Контрера, Севделина Петрова, Красимир Гълъбов относно обявяване на публичен избор на членове на съвет на директори и надзорни съвети на същите шест общински дружества. Става въпрос за едни от най-големите общински дружества - "Топлофикация София", "Център за градска мобилност", "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт", "Метрополитен", "Софинвест".

Това е едно безобразно решение, днес се случи първата част, утре чакаме да се довърши грозната пиеса, на която сме свидетели и към която не можем да бъдем безразлични, заяви кметът Терзиев пред медиите. С лека ръка днес се гласува доклад, който утре ще бъде разглеждан на заседание на СОС за смяна на ръководствата на шест от най-важните дружества в града ни, подчерта той. По най-безобразния и гаменски начин, за по-малко от 24 часа време за общинските съветници да се запознаят с доклад от 120 страници, за да може ръководителите на всички тези дружества да бъдат земенени с 30 човека, каза Васил Терзиев. 

ПП-ДБ-СС в СОС: Има опасност икономиката в София да отиде в ръцете на олигархията

Откъде дойдоха тези хора, каква е тяхната квалификация, която ги прави подходящи за управлението на 3 млрд. лв. ресурс. Къде са стандартите, по които решаваме, че махаме едни от най-добрите управители и екипи, а други, които не се справят толкова добре ги оставяме, подчерта столичният кмет и попита каква е логиката на тези промени.

Малко по-емоционален съм, защото за мен тук има и личен елемент и лична обида за това какво отношение показваме към един изключително достоен човек – Стоян Братоев, заяви Терзиев. Той подчерта, че София дължи много на Братоев за развитието на метрото и на целия град. Този човек, който е спечелил много избори на определена партия, го изхвърлят вместо с почести и с паметник приживе, по най-недостойния начин, каза Васил Терзиев. Това ли е отношението ни към хората, които се грижат за развитието на града ни и към можещите достойни и заслужили хора, попита столичният кмет. Той зададе и въпроса какъв пример даваме, когато се отнасяме така с най-добрия управленец, привлякъл милиарди ресурс за развитието на София. По думите на Терзиев всичко това се случва по абсолютно непрозрачен, безобразен и без никакви принципи начин, без нито един аргумент защо трябва да бъде така. Ти да махнеш човека, който стои зад строежа на метрото и да сложиш пет човека, които нямат никакъв допир с метро, каза Терзиев. Той попита отново каква е логиката, каква е причината това да се случи.

Днес комисията по икономика към Столичния общински съвет прие доклад на Карлос Контрера, Севделина Петрова и  Красимир Гълъбов, с който се сменят ръководствата на шест общински дружества, сред които и "Метрополитен". Преди заседанието днес Контрера обвини "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") в бездействие по отношение на шестте общински дружества, предаде БТА. Според него от ПП-ДБ предлагат "екстравагантни критерии" за подбор и оставят без никакви промени сегашните състави на бордовете на дружествата.

Водещи новини

Още новини