"Възраждане" и ИТН отново внасят предложение за референдум против еврото

Novini.bg
share

От „Възраждане“, заедно с „Има такъв народ“, заедно внасяме предложение в деловодството на Народното събрание, в което още искаме парламентът да свика референдум за запазване на българския лев. Това е инициатива, която преди месеци парламента отхвърли, като КС не определи въпроса като противоконституционен. Внасяме го пак, за да може народът да се поизнесе дали иска или не иска да влезем в еврозоната в следващите 20 или 40 години.

Това обяви Цончо Ганев от „Възраждане“ в съвместно изявление пред медиите с Тошко Йорданов от ИТН.

„Ние от ИТН смятаме, че трябва да влезем в еврозоната, когато България е готова. Подкрепяме „Възраждане“, защото те положиха усилия и събраха необходимият брой подписи за референдум, а предишното НС наруши Конституцията и изхвърли в кошчето волята на 604 000 българи, които са се подписали“, подчерта Йорданов.

Той уточни обаче: „Ако този референдум се осъществи, ще агитираме нашите хора да гласуват „против“ въпроса на „Възраждане“, но смятаме, че решението трябва да е на българските граждани.“

„Възраждане“ поиска референдум за излизането ни от НАТО: България ще бъде една от страните, които ще бъдат ударени от Русия

„Въпросът е формулиран ясно: „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 г.?“ Ако някой обявява, че е демократична организация, не виждам защо трябва да се плаши от мнението на българския народ. Който не иска да бъде питан българският народ, ще си понесе електоралната отговорност“, каза Ганев.

Водещи новини

Още новини