Първан Симеонов и Стойчо Стоев с горещ коментар в немилост ли ще изпадне Делян Пеевски

Кадър - Нова телевизия
share

В ДПС няма два центъра на власт. В случая единия лидер говори, а другия мълчи, така че няма два центъра на власт. Единственият център на власт в ДПС е този, който мълчи и той се казва Ахмед Доган. Това е ясно и на хората, и на Пеевски. Независимо какъв финансов ресурс има, Пеевски е слаб. Той и Божков има много пари, яви се на избори и видяхте какво стана. Т.е. само с пари резултати на избори не се правят.  Това заяви в ефира на Нова телевизия  Стойчо Стойчев. 

Ако се позовем на опита от миналото Доган има наистина трагична история по отношение на наследниците си. А Пеевски има трагичната история на наследник. Първо трябваше да е наследник на Цветан Василев, след това и на Илия Павлов. Ако ги мислим в такива категории, нищо хубаво няма да излезе. Така че цялата тази мелодрама трябва да я оставим настрана. Единственият въпрос е защо Доган е дал тази препоръка на парламентарната група часове преди гласуването да не подкрепят кабинета на ГЕРБ и Росен Желязков. Защото отвъд взаимоотношенията в партията имахме твърда подкрепа от ДПС за кабинет на ГЕРБ и изведнъж идва препоръка от Доган да не се гласува, коментира той.

Абсолютно вярно е, че когато от една страна имаме човек с пари, а от друга страна човек с идеи и хора, в един момент винаги по-силен е този с хората и идеите, а този с парите свършва. Така че всяка политика е по-силна от всеки бизнес, коментира Първан Симеонов.

Очевидно беше, че Борисов не искаше този кабинет да мине, той беше за демонстрация. Ако искаше да мине, той щеше да направи експертно правителство, а той направи партийно такова. Т.е. явно е, че не искаше да минава, защото на Борисов изобщо не му е удобно това, което стана на изборите. Да, той победи, но остава сам само с ДПС в кабинета. Сега стана много интересна ситуацията с цепнатината в ДПС. Срещу Пеевски е Доган, Борисов, Радев. Т.е. ако Борисов и Пеевски са заедно, е лошо. Но ако Борисов е сам другите партии са склонни да мислят и да го разглеждат като част от някакво управление. Ако е вярно това, това може да е шанс за някакъв технически кабинет. Т.е. нещо като всички срещу Пеевски, коментира той.

Ще опитат ли от ДПС да съставят правителство?

Т.е. ако се окаже, че Пеевски е в немилост, има някакъв минимален шанс за някаква легитимна форма на правителство, посочи той. 

Този сценарии е доста екзотичен, но дори и да се случи ще е с кратък живот. Все по-вероятно е, че отиваме на избори. Всички говорят колко ще е пагубно пак да избираме на есен, но аз не съм убеден, че това е по-лошо, отколкото да се сглоби някакво правителство от немай къде. Не може кабинетът да е самоцел, просто за да го има, не става, коментира Стойчев. 

Водещи новини

Още новини