Терзиев: Столичният инспекторат е увеличил осем пъти обема на санкционната си дейност

Булфото (архив)
share

Столичният инспекторат е увеличил осем пъти обема на санкционната си дейност спрямо почистващи фирми за шестте месеца на годината в сравнение със същия период на 2023 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев на страницата си във Фейсбук.

Наложени са санкции на почистващите фирми в размер на 1 208 748 лв. в сравнение с 145 422 лв. за предходния период. Три пъти повече санкции са наложени към физически и юридически лица за нарушения на територията на цяла София.

Васил Терзиев: Развитието на северните райони на София е един от приоритетите, по които с екипа ми работим

Съставени са 3100 акта за установяване на административни нарушения спрямо 1200 за същия период на 2023 г., информира столичният кмет. Общо четири пъти е увеличението на постъпленията от наложените глоби с фиш, които са в размер на 148 020 лв. спрямо 34 900 лв. за същия период на 2023 г. Най-честите нарушения са нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, смесване на различните видове отпадъци и замърсяване от строителни дейности, както и нерегламентирано горене на отпадъци на открито, съобщава кметът Терзиев.

В денонощния Оперативен център на Столичния инспекторат са постъпили неспешни 17 317 сигнали от граждани и организации. По всички тях са предприети действия в координация с районните администрации и други отговорни институции или са наложени санкции.
Като част от усилията ни да поощряваме инициативи за облагородяването на нашия град Столичният инспекторат е участвал активно в организацията на доброволчески инициативи и кампании за почистване на обществени терени в кв. „Филиповци“, в кв. „Факултета“, в кв. „Модерно предградие“, в ж.к. „Лагера“, в кв. „Христо Ботев“, в с. Лозен, в с. Панчарево и е подпомагал районните администрации в кризисни ситуации.

Кметът Терзиев заяви, че Столичната община продължава да повишава капацитета на Столичния инспекторат и да оптимизира процесите и работата му, за да има все по-видими промени в средата и спазването на правилата в София.

Част от визията на Столичната община за управлението и развитието на Столичния инспекторат е работещите в него да получават достойно заплащане. Наред с всичко, това е допълнителна мярка да не допускаме корупция, отбеляза Терзиев. Той съобщи, че са направени редица стъпки за повишаване нивото на работата на Инспектората. Качественото изпълнение на задачите и честността в процеса имат огромно отношение към качеството на живот в града, каза кметът.

Водещи новини

Още новини