Стойнев от БСП призова Борисов лично да проведе разговори за кабинет и да каже какви отговорности може да поеме

Булфото (архив)
share

Призовавам ГЕРБ и техния лидер да си влязат във функциите и да положат усилия за сформиране на правителство, защото на този етап изглежда, че самите те не желаят да има такова, коментира в „Неделя 150“ по Българското национално радио зам.-председателят на Народното събрание (НС) от „БСП за България“ Драгомир Стойнев.

По думите му лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов лично трябва да проведе разговорите и да постави на масата какви отговорности може да поеме за управлението на страната през следващите години.

На този етап, ако гледаме ситуацията в България, нови избори не трябва да има, смята политикът.

Гуцанов иска да се размрази "студената война" между БСП и президента

Според Стойнев всички десни сили в парламента са длъжни да направят конкретни усилия за сформиране на кабинет. За първите два мандата контролният ни орган вече е взел решение, за третия – не, така че нека да се проведат нужните преговори, десните сили в НС да се обединят, посочи той. На този етап като лява партия място в преговори с десните сили, докато те не изчерпат всички възможности, БСП няма, подчерта Стойнев. Ако някой иска нашата подкрепа за конкретна политика, това трябва да стане официално, отбеляза той.

Във връзка с трети мандат, връчен на "Има такъв народ" (ИТН), Стойнев коментира, че още в началото на предизборната кампания БСП са се обявили за експертен кабинет като единственото решение на кризата в момента и не вижда проблем в това, че ИТН са припознали тяхната идея. Дали ще го подкрепим, дали ще поискаме третия мандат, зависи от нашите органи, уточни Драгомир Стойнев. Удовлетворен съм, че именно ИТН припознаха такова предложение, което ние първи дадохме, следователно можем да намерим разбирателство за един такъв мандат, каза представителят на социалистите, но по думите му БСП няма да решава проблемите на всички, без да им е поискана помощ.

БСП в момента е в много трудна ситуация след изборите, Корнелия Нинова подаде оставка като председател, коментира вътрешнопартийните проблеми Стойнев. Той опроверга твърдения, че в парламентарната им група някой се е обърнал срещу някого, по думите му между депутатите има добра комуникация.

След подобни резултати, надали има европейски лидер, който би се кандидатирал отново, но, все пак, това е въпрос на лична оценка на Корнелия Нинова, отговори представителят на БСП на въпрос дали досегашният председател на формацията би се кандидатирала отново за лидерското място.

Има три месеца, има много спекулации, въпросът засега не стои на дневен ред, посочи той, попитан дали ще участва в надпреварата за председател на БСП.

Според Драгомир Стойнев трябва да има разговор с останалите леви формации за обединение, но не трябва да се изпада в еуфория, защото в по-голямата си част тези формации са провели кампанията си на гърба на БСП. По думите му трябва да се види дали могат да си взаимодействат по политики. На Бузлуджа ще поканим всички леви формации, леви политици, напуснали формацията, да дойдат, да видим дали можем да си подадем ръка, каза Стойнев.

Водещи новини

Още новини