Николай Денков: Позициите на президента съвпадат с тези на Кремъл

Булфото
share

Предложение за промяна в Закона, който защитава лицата подали сигнали срещу нарушения на законите. Това е един от законите приет с ПВУ, но имаше спорна точка – кои сигнали и лица могат да бъдат защитени. Това, за което настоя ГЕРБ и беше прието, че Законът ще важи само за сигнали за нарушения 2 години преди подаване на сигнала. Това, което предлагаме е да изпълним директивата – защита за висчки лица, които се опитват да осветлят неправомерни практики. 

Това заяви акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната – Демократична България" в кулоарите на парламента. 

Той коментира кой трябва да представлява България на Срещата на върха на НАТО. "България трябва да има последователна външа политика. По Конституция се води от Министерския съвет. И съответно МС трябва да вземе решение. Мнозинството в Народното събрание ясно е показвало, че трябва да се спазва проевропейската посока. България е защитена, когато е част от ЕС и НАТО. България трябва да бъде представена от министър-председателя", заяви Денков. 

Гуцанов: Президентът трябва да представлява България на Срещата на върха на НАТО

"Позициите на президента свързани с Русия и Украйна съвпадат с това, което се представя като позиция на Кремъл. Има друга позиция - ясно изразявана от парламента, от Министерски съвет, от европейските ръководители. Президентът заема неправилна позиция, която не съответства на българските интереси. Българският интерес е войната да бъде възможно най-далеч от границите на България", посочи Денков. 

Денков обясни, че вчера в стаята на парламентарната им група са дошли Теменужка Петкова и Деница Сачева от ГЕРБ -СДС в търсене на подкрепа за кандидатурата на Рая Назарян за председател на Народното събрание, но ПП-ДБ са им отказали такава.

Водещи новини

Още новини