Война за заплати в правителството

share

Тежки месеци идват за финансовия министър Симеон Дянков. Няколко министри вече надигнаха глас за по-високи заплати за подчинените си. Военният министър Аню Ангелов заяви вчера, че заплатите в армията трябва да бъдат повишени.

Колегата му Сергей Игнатов пък даде да се разбере, че увеличението на заплатите на учителите от 1 януари с 30 лева е малко и ще иска повече. "Ние сме реалисти, отбягваме да говорим за проценти и цифри, но все пак трябва да има някаква паралелност между онова, което получиха служителите от държавната администрация, с това, което биха получили военнослужещите и другите служители на системата за сигурност", категоричен бе Ангелов.

Той не се ангажира с колко ще е повишението в армията, но уточни, че досега няма съгласие или отказ от финансовия министър по въпроса. Преди военните за повишаване на заплатите заговориха полицаите. Синдикатът в МВР поиска 25% скок, но веднага бяха отрязани от Дянков. Тогава финансист номер 1 заговори за орязване на привилегиите в МВР като по-дълга отпуска и по-рано пенсиониране. МВР шефът обаче намекна, че все пак може да има повишение на заплатите, но не с исканите 25%. "В разговори с финансовия министър и с военния търсим компенсаторни механизми за намиране на средства за увеличаване на доходите в целия сектор за сигурност", обясни Цветанов.

Засега от финансовото министерство запазват мълчание около исканията на отделните министри. Оттам ще коментират изказванията едва след първите разчети по бюджет 2013, пише "Стандарт".

Още в средата на годината Симеон Дянков заяви, че от началото на 2013 г. ще бъдат повишени доходите и пенсиите. Причината е по-добрите приходи в бюджета. Със 7,3% ще бъдат вдигнати пенсиите догодина. Минималната заплата пък ще се увеличи до 310 лв. от януари. Под мотото за увеличаване на доходите ще започне и есенната сесия на парламента.

Водещи новини

Още новини