Младенов: Политическото сътрудничество между България и Виетнам има дълга история

share

„Политическото сътрудничество между България и Виетнам има дълга история, но пред двете страни стоят и икономически възможности, които да бъдат развивани съвместно в бъдеще", заяви министър Николай Младенов на срещата си с Нгуен Тхиен Нян, вицепремиер на Социалистическа република Виетнам, който е на официално посещение у нас по покана на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

„Общата ни история е богата и в нея се крие потенциал за развитие на отношенията ни в бъдеще. Трябва да възприемате Виетнам като врата към азиатския свят", заяви Нгуен Тхиен Нян. От своя страна, министър Младенов подчерта, че Европа може само да спечели, ако отвори икономиката си колкото се може повече към останалата част от света.

Двамата обсъдиха двустранните отношения и възможностите за активизиране на сътрудничеството в областта на икономиката, търговията, образованието. Българският външен министър и вицепремиерът на СР Виетнам се съгласиха, че активизирането на политическия диалог на всички равнища и засилването на връзките между хората ще създадат благоприятна среда за развитието на бизнес отношенията между двете страни.

В присъствието на Николай Младенов и Нгуен Тхиен Нян бяха подписани Меморандум за разбирателство между МВнР на Република България и МВнР на СР Виетнам и Меморандум за сътрудничество между Дипломатическия институт при министъра на външните работи на Република България и Дипломатическата академия на СР Виетнам.

Водещи новини

Още новини