Социологът Юрий Асланов: Ако се провали първият мандат, вторият и третият са обречени. Борисов не е в комфортно положение

Кадър: БНТ
share

Изненада няма. Ако се провали първият мандат, вторият и третият са обречени. Бойко Борисов не е в особено комфортно положение. Той не би приел публична подкрепа от ДПС, защото в обществото има натрупани предразсъдъци. Това е тема, по която обществото е поставило категорична оценка. Това заяви социологът Юрий Асланов в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 903

„Ако имаше по-висока избирателна активност нямаше да има седем партии в парламента, а и относителният дял на ДПС щеше да е по-малък. Не мисля, че проблемът е само във факта, че ДПС е нежелан коалиционен партньор, а и в ниския дял подкрепа, който получи ПП, а и в дефицита от 150 000 гласа, който ГЕРБ регистрира. Докато нямаше 7-ма политическа сила, съотношенията бяха различни“, посочи политологът проф. Румяна Коларова.

Тя даде вариант за успешна управленска формула - коалиция на малцинството, който да отвори вратите за по-широка подкрепа.

Явор Сидеров: В тезата на Борисов за бъдещо правителство има противоречие

„Това е реалността и разпределението на гласовете и всички трябва да се съобразят с това. Днес Борисов каза, че ако има кабинет, той няма да е с него като министър-председател. Има едно стереотипно отношение към ДПС, но зад нея стоят 300 000 глава, които я легитимират“, отбеляза политическият анализатор проф. Росен Стоянов.

Възможно е да се състави кабинет с министър-председател Росен Желязков. Подаването на оставка за ЕП от негова страна, е ярък сигнал, добави той.

„ДПС изглежда е незаобиколим фактор, но участие на ДПС означава да се откажеш да търсиш подкрепа от „Възраждане“ и ПП-ДБ. Ние като общество сме в ужасно окаяно състояние, не сме се научили да живеем заедно. На много примитивно ниско ниво го има. Не желаем да общуваме заедно и се разделяме, а политиците изострят това“, заяви Асланов.

„Борисов днес каза нещо важно: „Ако нямаме първи мандат правителство – отиваме на нови избори на есен с песен“, подчерта проф. Стоянов.

Проф. Коларова добави, че каквато и да е подкрепа от БСП ще бъде неприемлива за ГЕРБ. ДПС устойчиво присъства в управлението, благодарение на това, че управляваше с БСП. Проблемът е лошата кондиция на БСП и дори Нинова да иска да направи БСП фактор, това едва ли е конструктивно. Нинова беше желан партньор, когато Продължаваме промяната (ПП) искаш да се представи за новото ляво. Това всъщност е една протегната ръка към ПП.

„Никой не се радва на кризата в ляво, защото делигитимират и дясното. Не се появиха дългоочакваните леви проекти. БСП се сви много заради всички разцепления и скандали и разедини истинските леви избиратели. Може БСП да последва съдбата на всички посткомунистични партии в Западна Европа или да се роди нещо ново в ляво“, обясни Асланов.

Стоянов бе категоричен, че лявото в България е катастрофирало. „Модерното ляво е младо – социалдемокрацията. В България такова нещо не се появи. Това, че си се пременил не значи, че си модерното ляво. Продължават да летят в облаците и да се изявяват в социалните медии, което не е тяхната среда“, каза още той.

Думата „реванш“ от страна на ПП, показва, че не са си прочели урока. Те върнаха политическия часовник назад, подчерта социологът Юрий Асланов.

 

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 903

Водещи новини

Още новини