Илияна Йотова: Политическите решения са обречени на неуспех, ако не се основават на експертизата на професионалистите

Президентство
share

Политическите решения са кабинетни решения, обречени на неуспех, ако не се основават на експертизата на професионалистите. Със своята работа, със своите анализи вие може да предложите най-добрите решения на съвременните предизвикателства пред развитието на индустрията и икономиката, да предвидите резултатите от всяко решение. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства на тържествена церемония в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ придобилите научни степени и академични длъжности, съобщават от пресслужбата на държавния глава.

В приветствието си Йотова изтъкна, че Минно-геоложкият университет е едно от най-авторитетните висши учебни заведения в България, превърнало се в емблема за качество и истинско висше образование.

„Над 35 хил. студенти са преминали през тези аудитории. Завършилите тук са търсени кадри в България, в Европа, в цял свят“, посочи тя.

Вицепрезидентът: Провадийските солници са били монетният двор на Европа преди 7000 г.

Вицепрезидентът поздрави докторите, докторите на науката, главните асистенти, доцентите и професорите, чиито дипломи връчи, за амбицията и верността към науката.

„Искаме още кадри като вас, които да остават тук и да развиват България, но още не сме създали необходимите условия, за съжаление“, посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази своята надежда, че само хора професионалисти ще успеят да се справят с предизвикателствата на днешния динамичен свят.

„Кризите в Европа, които следват една след друга, ясно показаха, че Старият континент много лесно може да изгуби както научната си мисъл, така и икономическата си мощ. Особено кризата с COVID-19 показа, че ако Европа не преосмисли индустриалната си и икономическата си политика, ще става още по-зависима от други страни, най-вече от Азия, защото години наред изнасяше своите производства навън заради евтината работна ръка“, заяви Йотова.

Според нея е необходим сериозен анализ от специалистите, който политиците трябва да чуят, за това с какви земни ресурси разполага всяка европейска държава, включително България със своето богатство на полезни изкопаеми.

„Трябва да се анализира как богатствата, които ни дава земята да бъдат превърнати в суровини, а суровините в производство, така че да няма световни монополисти, а ние също да имаме своята значима роля. Трябва да се реши как най-бързо да бъдат регулирани тези дисбаланси и с какви инструменти“, посочи вицепрезидентът.

 Ректорът на Минно-геоложкия университет проф. д-р инж. Ивайло Копрев благодари на президентската институция за подкрепата и доброто сътрудничество.

Водещи новини

Още новини