Вицепрезидентът: Провадийските солници са били монетният двор на Европа преди 7000 г.

  • 11 юни 2024 21:09

  • 1241
  • 2
Вицепрезидентът: Провадийските солници са били монетният двор на Европа преди 7000 г.
© Пресцентър Президентство

Дано има повече грамотни политици, които да знаят стойността на труда на археолозите, да го подкрепят, да няма повече „нулеви“ средства за археология, защото България крие неизчерпаеми богатства. Провадийските солници са били монетният двор на Европа преди 7 хиляди години. С тези думи вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , се обърна към акад. проф. Васил Николов, който е ръководител на археологическите проучвания на най-стария солодобивен и градски център Провадия-Солницата, съобщиха от президентския прессекретариат.

Вицепрезидентът откри в Националния исторически институт с музей при Българската академия на науките изложбата „Повелителите на солта: Провадия-Солницата (5600 – 4350 г. пр. Хр.)“. Експозицията, която представя над 530 находки, е посветена на 20 години археологически проучвания на комплекса и е организирана и подготвена под научното ръководство на акад. проф. Васил Николов. Реализирана е благодарение на съвместните усилия на екипите на НАИМ – БАН, Исторически музей Провадия и на Провадия – Солницата.

„Плътен воал от митове и легенди обвива това съкровище. Благодарение на акад. проф. Николов и неговия екип този сложен исторически пъзел е подреден и днес можем да се радваме на това богатство, да научим повече за нашето минало, за древна и богата цивилизация, създадена по тези земи преди хиляди години. Около всеки експонат може да бъде написана цяла история, която обхваща векове“, посочи в приветствието си Йотова.

Тя изтъкна, че солното находище със своите дебели крепостни стени е почти две хиляди години по-старо от Египетските пирамиди и тогава хората са знаели как да бранят своето богатство и да създават живот около него.

„Това са били богати и влиятелни хора, защото по онова време солта е била истинското богатство, с нея е можело да бъде купено всичко“, заяви вицепрезидентът.

„Тези хора са били повелителите на солта. Днес ние, като познаваме своята богата история и умеем да извличаме поуките от нея, имаме всички основания да бъдем повелители на бъдещето си“, подчерта Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Илияна Йотова: Трябва да популяризираме хилядолетната ни история по света, тя е нашата гордост

На акад. Николов вицепрезидентът подари кристална солница с пожелание след 7 хиляди години археолозите да открият тази негова солница.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1241 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.11 | 23:50

2
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

2024.06.11 | 22:29

1
да, а вече не са

Добави коментар

Водещи новини