Пеканов: Още 8 млрд. лв. трябва да вземем по Плана за възстановяване, но няма движение

БТВ
share

„Още 8 милиарда лева трябва да вземем по Плана за възстановяване. Няма движение от година и половина след първия транш.“ Това коментира в студиото на „Тази събота и неделя“ бившия служебен вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов.

Той обясни, че България получава огромна сума спрямо БВП.

„Тя е втората най-голяма и тя ще дойде само ако изпълним всички тези реформи във всички сектори, но най-вече енергийния и в сферата на съдебната реформа. Виждам именно в тези сектори в последните месеци, че почти няма никакво движение. Всъщност за следващото плащане, за да се случи. именно в тези два сектора, трябва да се приемат промени от парламента, които се блокират от месеци“, каза Пеканов.

Асен Василев отговори на Пеканов: В ПВУ е заложен проект за изграждане на градска железница в Пловдив

Той добави, че Планът за възстановяване е механизъм, който е измислен след пандемията.

„Допреди това България получаваш от европейските пари, така да кажем даром, без условия. След началото на пандемията нещата се промениха и сега трябва да изпълняваме дадени условия“, обясни Пеканов.

Пандемията от COVID-19 вече е назад в историята, но икономическите последствия от нея останаха. Една от възможностите българската икономика да се съвземе е чрез Плана за възстановяване и устойчивост. Той обаче също като пандемията остана назад.

Водещи новини

Още новини