Държавният глава Румен Радев проведе среща с президента на МОК Томас Бах

Президентство
share

България високо цени готовността на  Международния олимпийски комитет да подкрепи усилията и амбицията на страната ни да организира домакинство на Младежки зимни олимпийски игри. Това заяви държавният глава  Румен Радев на среща с президента на МОК Томас Бах, която се проведе в централата на организацията в Лозана, съобщават от пресслужбата на държавния глава.

По време на срещата от ръководството на МОК заявиха готовност за съдействие при изготвянето на пътна карта за издигането на кандидатурата на България, така че страната ни да покрие стандартите за провеждане на спортното събитие в София. „България се гордее с традициите в зимните спортове и натрупа сериозен опит в организацията на международни състезания. Страната ни има и отлични природни условия“, каза президентът Румен Радев по време на срещата. По думите на Томас Бах близостта на столицата до планината би улеснила много организацията на събитието. Необходимо е да се направи оценка на съоръженията и инфраструктурата, нужни за провеждането на младежкия спортен форум.

Държавният глава заяви, че за България е повод за гордост, че е сред 14-те страни, които през 1896 г. участват в Първите съвременни Олимпийски игри в Атина. По време на срещата си Румен Радев и Томас Бах отбелязаха приноса на Олимпийското движение за утвърждаването на мира и разбирателството между хората. В срещата днес участваха председателят на БОК Стефка Костадинова, както и Весела Лечева - член на комисията по обществени въпроси и корпоративни комуникации към МОК.

Румен Радев пристигна в Швейцария

Томас Бах посрещна президента Радев в Олимпийския музей в Лозана. Експозицията проследява историята на Олимпийското движение от 1896 година до днес. В него са увековечени важни за световния спорт достижения, някои от които на български спортисти. Сред тях е поставеният рекорд от 209 см. от Стефка Костадинова в скока на височина, недостижим и до днес. В музея е изложена и оригиналната летва, която Костадинова  преодолява.

Президентът Румен Радев е на работно посещение в Конфедерация Швейцария, където по-рано днес в Берн проведе среща с президента Виола Амхерд.

Водещи новини

Още новини